Petter Northug EPA

Noorse langlaufheld Northug houdt het voor gezien

time icon

Voormalig olympisch en wereldkampioen langlaufen Petter Northug heeft een punt gezet achter zijn loopbaan. Dat maakte de Noorse sportheld bekend op een persconferentie in Trondheim. Daarbij was hij in tranen.

De 32-jarige Northug won op de Olympische Spelen van Vancouver 2010 twee gouden medailles en veroverde in totaal dertien wereldtitels.

Northug had de laatste jaren te maken met tal van blessures. Daardoor miste hij onder meer de Winterspelen van Pyeongchang.

Petter Northug bij het bekendmaken van zijn afscheid AFP

Avontuur

"Het is een geweldig avontuur geweest. Als jonge jongen droomde ik ervan een goede skiër te worden. Ik ben er trots op dat me dat gelukt is. Langlaufen is zo lang mijn leven geweest, daarom is het moeilijk te stoppen", zei Northug (32) in een emotionele toelichting.

"Ik heb mijn best gedaan fit te worden en te knokken voor een selectie voor een wereldbeker in Seefeld, maar het lukt me niet."

Geliefd

Het talent van Northug werd al vroeg ontdekt en de sponsors stonden voor hem in de rij. Hij was in zijn vaderland ook geliefd vanwege zijn pittige uitspraken, zeker als het ging over Zweedse concurrenten.

Olympic Channel
@olympicchannel
Double Olympic Champion Petter Northug just announced his retirement. The @idrett’s cross-country skier ends his career with 13 @fiscrosscountry World Championship wins and 4 Olympic medals.
6 maanden geleden

STER Reclame