NOS Nieuws

PvdA: bijzondere scholen mogen leerlingen niet meer weigeren

PvdA-leider Asscher wil dat bijzondere scholen in het vervolg geen leerlingen meer mogen weigeren. Hij komt met een initiatiefwet om de vrijheid van onderwijs, verankerd in de grondwet, aan te passen.

Als het aan Asscher ligt, krijgen leerlingen een leerrecht en scholen een acceptatieplicht. "Dat is nodig om in de toekomst te voorkomen dat artikel 23 van de Grondwet wordt misbruikt door scholen om bepaalde kinderen te weigeren", zegt hij.

Openbare scholen worden nu teveel een afvoerputje van minder goede leerlingen. Daardoor zou volgens de PvdA-leider ongelijkheid ontstaan en zouden probleemgevallen bij elkaar komen.

Gevoelige kwestie

Artikel 23, dat de vrijheid van onderwijs regelt, was ooit bedoeld zodat ouders de school van hun idealen konden kiezen, zegt Asscher. "Nu wordt het artikel misbruikt om bepaalde leerlingen te weigeren. Omdat ze een taalachterstand hebben, hun ouders het verkeerde geloof aanhangen of omdat ze de school niet kunnen betalen. Daarom wil ik artikel 23 wijzigen."

Een aanpassing van het grondwetsartikel voor bijzonder onderwijs ligt gevoelig, zeker bij de christelijke partijen. De kans dat er iets verandert is klein, omdat de regeringspartijen in het regeerakkoord hebben afgesproken niets te veranderen aan het huidige beleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl