SPS media
NOS Nieuws Regionaal nieuws Aangepast

Lek bij Bio Energie Centrale in Harderwijk

Op het terrein van Bio Energie Centrale in Harderwijk is vanmiddag een grote hoeveelheid mest uit een vergistingstank gestroomd. Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland gebeurde dat door een technische storing.

In de tank zit zo'n drieduizend kuub mest, schrijft Omroep Gelderland. Hulpdiensten hebben de omgeving afgezet. Met zand wordt geprobeerd de vrijgekomen mest in te dammen.

Stank

De mest veroorzaakt in de omgeving een sterke gaslucht, die door de wind in de richting van Harderwijk wordt geblazen. Inwoners kunnen daardoor last hebben van stank. Ze krijgen het advies ramen en deuren te sluiten.

Uit metingen van de brandweer blijkt dat er geen gevaar is voor de omgeving. Wel kan het zijn dat mensen bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen door de vieze lucht.

Aardgas

In de centrale wordt biologisch afval omzet in biogas. Het gas dat bij de vergisting vrijkomt wordt geleverd aan het aardgasnet. De bio-energiecentrale staat op het terrein van de waterzuivering en is eigendom van het Waterschap Vallei en Veluwe.

STER reclame