Acteur Nasrdin Dchar zegt dat hij veel kritiek heeft gekregen op een kerstwens die hij gisteren op Instagram plaatste. De Marokkaans-Nederlandse acteur staat op de foto in een djellaba voor een kerstboom. Hij schrijft dat hij altijd heeft gehouden van de kerstperiode, maar dat hij het vroeger nooit vierde omdat zijn ouders vonden dat dat niet bij zijn geloof hoort.

Nu Dchar zelf een gezin heeft, viert hij Kerst wel. "Niet vanuit religieus oogpunt, maar meer vanuit gezelligheid. Zoals we ook Sinterklaas vieren. En omdat ik vind dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten", staat bij zijn foto. Hij tuigde gisteren zijn kerstboom op terwijl hij aan het vasten was, omdat hij nog een paar dagen uit de vastenperiode moest inhalen.

In een tweede bericht op Instagram schrijft de acteur dat hij veel kritiek heeft gekregen op de foto. "Blijkbaar heb ik in de ogen van veel mensen zoiets ergs gedaan, dat ze het nodig vonden om mij tot op het bot te beledigen." Ook zijn ouders moesten het ontgelden in de reacties bij de foto, schrijft hij. "En dat allemaal om een dennenboom met versiering en lichtjes."

Wat de kritiek precies behelsde, valt niet meer te lezen op het Instagram-profiel. Alle reacties op de foto zijn verwijderd en het is niet meer mogelijk om nieuwe reacties toe te voegen. Dchar zegt de ophef niet te begrijpen en richt zich ook tot de groep die hem op sociale media heeft aangevallen: "Voor al die mensen die op deze manier gereageerd hebben en zichzelf 'moslim' noemen: Allah hoort en ziet alles."

'Werelden smolten samen'

De acteur schrijft verder dat hij de foto plaatste omdat hij het mooi vond dat hij in djellaba de kerstboom versierde. "Want wat ik zag, was hoe verschillende werelden samensmolten tot één. Dat is namelijk mijn gezin. Marokkaans, Nederlands, Indonesisch, islamitisch, westers. Alles inéén."

Op zijn tweede bericht krijgt Dchar veel steunbetuigingen. Hij dankt zijn volgers die respectvol hebben gereageerd.

profielfoto
nasrdin_dchar
Deze foto is gepost door nasrdin_dchar

Kerstboom Ik ben moslim. Ik geloof in God. Ik geloof dat de profeet Mohammed (vzmh) zijn boodschapper is. Ik vast. Ik geef aalmoes. Ik hoop weer eens te beginnen met bidden. En inshallah ga ik ook ooit nog eens naar mekka. ik respecteer mijn medemens. Ik ben fatsoenlijk. Ik heb mijn ouders op een voetstuk. Ik hou van mijn familie. Ik kan niet tegen onrecht. Ik neem het op voor de ander. Ik rook niet. Ik drink niet. Ik probeer een goed mens te zijn. Gisteren was ik in mijn Djelebba bezig met het versieren van de kerstboom. En toen ik daar bewust over na ging denken, zag ik daar de schoonheid wel van in. Want wat ik zag, was hoe verschillende werelden samen smolten tot één. Dat is namelijk mijn gezin. Marokkaans, Nederlands, Indonesisch, Islamitisch, westers. Alles in één. En hamdoelilah gaat het goed. En genieten we als gezin van elkaar en leren we van elkaar. Dat zag ik allemaal in dat ene moment. En ik vond het mooi om dat vast te leggen en er iets over te schrijven. Ja, ik heb van kleins af aan ook een liefde voor de kerstperiode. De liedjes, de films, het kerststukje, de kaarsen, de kerstboom, de gezelligheid, het samen zijn met familie en vrienden, buiten de kou, binnen de warmte. En ja, ik neem al jaren tijdens deze periode een kerstboom. Want voor mij staat het los van religie. Omdat ik nou eenmaal een andere religie belijd. Gisteren postte ik dus die foto met die tekst. En, tot op dit moment snap ik de ophef niet. Blijkbaar heb ik in de ogen van veel mensen zo iets ergs gedaan dat ze het nodig vonden om mij tot op het bot te beledigen. En niet alleen mij, maar ook mijn ouders. Ze vonden het nodig om mij de les te lezen, om van mij te walgen en om mij te verafschuwen. En dat allemaal om een dennenboom met versiering en lichtjes. Voor al die mensen die op deze manier gereageerd hebben en zichzelf ‘moslim’ noemen: Allah hoort en ziet alles. Voor alle mensen die mij op een respectvolle manier bekritiseerd hebben of advies hebben gegeven: dank je wel! Voor alle mensen die gelukkig ook de schoonheid in die post zien: ook bedankt!! ❤️

STER reclame