NASA/Michael Studinger

Ook gletsjers aan de oostkant van Antarctica verliezen nu meer ijs dan er aangroeit. Dat hebben onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met onder meer satellietbeelden vastgesteld.

Dat de veel grotere gletsjers aan de westkant van de Zuidpool smelten was al langer bekend. Die aan de oostkant leken grotendeels buiten schot te blijven. Een uitzondering was de Totten-gletsjer, de grootste gletsjer in dat gebied.

Maar voor het eerst is nu vastgesteld dat ook gletsjers in de buurt van de Totten kleiner worden. Dat blijkt uit nieuwe meetgegevens.

NASA

De oppervlakte van vier gletsjers bij Vincennes Bay ligt bijna 3 meter lager dan 10 jaar geleden en dat komt door de opwarming van het oceaanwater. Van andere gletsjers aan de oostkant van Antarctica daalt de oppervlakte met een kwart meter per jaar.

"Door de opwarming van het oceaanwater worden de gletsjers van onderaf aangevreten", legt NOS-weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke uit. Maar het betekent niet per se dat de zeespiegel ook meer stijgt, legt hij uit.

"Dit onderzoek is meer een verklaring van waar de zeespiegelstijging vandaan komt. Die stijging meten we en we weten nu dat het dus ook komt doordat gletsjers aan de oostkant van de Zuidpool van onderaf smelten."

Hoe snel de gletsjers verder zullen afsmelten, is onder meer afhankelijk van de vorm van de oceaanbodem onder de gletsjers.

STER reclame