Choe Ryong-hae is een belangrijke adviseur van Kim Jong-un EPA

Amerikaanse sancties tegen drie Noord-Koreanen

tijd van publicatie

De Verenigde Staten vaardigen sancties uit tegen drie hoge Noord-Koreaanse functionarissen. Ze worden bestraft voor wat de Amerikanen noemen "ernstige schendingen van mensenrechten".

Het gaat onder anderen om Choe Ryong-hae, die geldt als een van de belangrijkste adviseurs van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij leidt een comité dat toeziet op de ideologische discipline binnen de Arbeiderspartij. De andere twee bestrafte functionarissen zijn het hoofd van de propaganda-afdeling in de partij en de minister van Openbare Veiligheid.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Noord-Korea stelselmatig de vrijheid van meningsuiting onderdrukt. Het regime maakt zich onder meer schuldig aan buitengerechtelijke moorden, dwangarbeid, marteling en verkrachting, staat in een verklaring.

Symbolisch

Eventuele bezittingen van de drie in de Verenigde Staten worden bevroren en ze mogen geen zaken meer doen met Amerikanen. De sancties zullen weinig praktische gevolgen hebben, maar worden vooral gezien als symbolisch.

Eerder dit jaar bewogen de twee landen steeds meer naar elkaar toe, wat in juni uitmondde in een historische ontmoeting tussen Kim en president Trump. Sindsdien lijken de betrekkingen weer bekoeld, mede omdat Noord-Korea naar de zin van de Amerikanen niet genoeg vaart maakt met de afgesproken ontmanteling van het kernwapenprogramma.

STER Reclame