Premier May tijdens het debat AFP

De Britse premier May heeft de stemming van morgenavond over het brexit-akkoord met de EU uitgesteld. Dat heeft ze bekendgemaakt in het Lagerhuis, na een spoedoverleg met de belangrijkste ministers uit haar kabinet. Het is nog niet duidelijk wanneer de stemming alsnog plaatsvindt.

Volgens May is na vier dagen debat over het akkoord duidelijk dat er in het Lagerhuis te weinig steun is voor de afspraken over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Na een brexit wordt dit een buitengrens van de EU, maar er zouden daar geen fysieke controles moeten komen. Hiervoor is nog geen oplossing gevonden en veel conservatieve voorstanders van een brexit zijn bang dat de Britten uiteindelijk vast komen te zitten in een douane-unie met de EU, waardoor ze bijvoorbeeld geen eigen handelsdeals kunnen sluiten.

May benadrukte dat ze nog altijd achter het akkoord staat - "geen twijfel dat dit de juiste deal is". Wel wil ze met EU-leiders bespreken of er meer garanties kunnen worden gegeven dat de Britten niet eindeloos in de douane-unie vastzitten.

Tijdens haar verklaring klonk een aantal keer hoongelach, maar May ging stoïcijns door:

May: 'Brexit-stemming morgen gaat niet door'

Of het daarvan komt, is nog maar de vraag. Correspondent Tim de Wit wijst erop dat de EU zich niet bereid heeft verklaard opnieuw te gaan onderhandelen, en dat de boodschap uit Brussel 'take it or leave it' is. "De kans is heel erg klein dat May de komende dagen iets voor elkaar kan krijgen", zegt De Wit. Volgens hem heeft May vandaag enorm gezichtsverlies geleden en heeft het uitstel haar problemen niet kleiner gemaakt.

De premier riep in het Lagerhuis alle partijen op om bereid te zijn tot het sluiten van compromissen. Ook herhaalde ze dat ze niets ziet in een tweede referendum over de brexit. "Dat zou het land nog meer verdelen."

Minister Blok zei in een eerste reactie dat hij benieuwd is naar nieuwe voorstellen van de Britten, maar dat het niet makkelijk zal zijn:

'Laten we maar eens kijken met welk voorstel ze komen'

Labour-leider Jeremy Corbyn uitte scherpe kritiek op de stap van May. "De regering is de controle kwijt en verkeert in chaos", aldus de oppositieleider, die sprak van een ernstige situatie zonder precedent. Meerdere Labour-parlementariërs riepen "resign, resign" in de richting van de premier. May kreeg ook kritiek vanuit haar eigen Conservatieve Partij.

Stemming over uitstel

Naar aanleiding van de verklaring van May werd geopperd of het Lagerhuis niet moet stemmen over uitstel van de stemming. Parlementsvoorzitter Bercow zei daarop dat de regering de stemming eenzijdig mag uitstellen, maar dat hij het zou waarderen als het Lagerhuis hier toch over mag stemmen.

De afgelopen dagen werd al gespeculeerd over uitstel van de stemming. De premier en haar vertrouwelingen zeiden meerdere keren dat van uitstel geen sprake was.

Alles wees er al op dat het brexit-akkoord morgen zou worden verworpen door een meerderheid in het Lagerhuis. May erkende vanmiddag dat "een substantiële meerderheid" de deal zou hebben afgewezen. Om eraan toe te voegen dat er brede goedkeuring is voor "veel kernpunten", maar niet over de kwestie van Noord-Ierland.

STER reclame