AFP

De verwachtingen voor een bruiloft in India zijn altijd hooggespannen. Maar het trouwfeest van de dochter van de rijkste man van het land haalt ook krantenkoppen in de rest van de wereld.

Zaterdag dansten de Amerikaanse voormalige presidentskandidaten Hillary Clinton en John Kerry op Indiase volksmuziek, samen met de familie van de bruid. Een dag later gaf Beyoncé een optreden op hetzelfde privépodium in de stad Udaipur. En dat is nog maar de pre-party; het jawoord wordt pas komende woensdag gegeven.

De bruid is de 27-jarige Isha Ambani. Haar vader, Mukesh Ambani, verdiende een fortuin in de telecom-, olie, en mediabranche. Zijn vermogen wordt door zakenblad Forbes geschat op 40 miljard dollar.

De familie Ambani woont in een eigen woontoren van 27 verdiepingen met de naam Antilia. Volgens Indiase media kostte de bouw van de toren ongeveer een miljard dollar. Op het gebouw zijn drie helikopterlandingsplaatsen en er is een garage voor maar liefst 168 auto's.

De bruidegom is de 33-jarige Anand Piramal. Hij komt eveneens uit een prominente zakenfamilie, die zich bezighoudt met de handel in vastgoed en farmaceutica. Het vermogen van de Piramals bedraagt naar schatting 5 miljard dollar.

Reallifesoap

De bruiloft van Ambani en Piramal wordt op de voet gevolgd in het land met 1,3 miljard inwoners. Correspondent Aletta André: "Mensen genieten ervan als een soort reallifesoap. Er wordt niet anders verwacht dan dat het extravagant is."

Je wil niet dat de gasten gaan roddelen dat je goedkoop bent.

Correspondent Aletta André

Ongeacht je inkomen is een groot huwelijksfeest de standaard in India. Een trouwerij duurt vaak meerdere dagen. Voor elke specifieke ceremonie zijn speciale, kleurrijke kleren. Vrouwelijke gasten laten hun handen beschilderen met henna.

"Een bruiloft is heel belangrijk; arme mensen sluiten er vaak een lening voor af", zegt André. "Je wil niet dat de gasten gaan roddelen dat je goedkoop bent. Zeker als iedereen weet dat je het kunt betalen."

Het is gebruikelijk dat de familie van de bruid de accommodatie van de gasten betaalt. Dat zal in dit geval flink wat gekost hebben, want er zijn tientallen chartervluchten vol gasten vanuit de hele wereld geland in Udaipur. De kosten van het feest zijn niet bekendgemaakt.

Steeds meer miljardairs

Ondanks dat er tientallen miljoenen mensen in India onder de armoedegrens leven, stijgt de welvaart snel. India telt inmiddels 119 miljardairs, volgens Forbes. Het is op China (2) en de VS (1) na het land met de meeste miljardairs.

Door de groeiende groep superrijken komt de lat voor extravagante huwelijken steeds hoger te liggen. "Er zijn speciale beurzen voor", zegt André. "De Sky is the limit wat je daar allemaal kunt kopen aan diamanten en goud."

STER reclame