NOS Nieuws

Utrecht breekt met ongeschreven regel: nieuwe woontoren hoger dan Dom

De gemeente Utrecht heeft plannen gepresenteerd voor de bouw van drie woontorens. Saillant detail, een van de torens is 140 meter hoog en daarmee hoger dan de Domtoren. In Utrecht bestaat een ongeschreven regel dat gebouwen niet hoger mogen zijn dan de karakteristieke toren van 112 meter.

Met het nieuwe project breekt de gemeente dus met deze regel. Wethouder Klaas Verschuure zei bij de presentatie van de plannen: "We realiseren ons allemaal dat als we iets bouwen dat hoger is dan de Domtoren, dat het dan ook echt iets bijzonders moet worden."

De woontorens komen in de wijk Leidsche Rijn, ten westen van de A2

De woontorens komen in de wijk Leidsche Rijn, ten westen van de A2. Ze worden 80, 100 en dus 140 meter hoog. Tussen de gebouwen komt laagbouw. In totaal komen er ruim 1100 woningen. De hoogste toren krijgt een openbaar uitkijkpunt.

De nieuwe torens moeten in 2023 klaar zijn. Volgens de gemeente staat het gezonde stedelijk leven centraal. Er komen onder meer een stadsbos en tuinbouwkassen in de wijk.

In Utrecht werd al eerder gesproken over een project met een woontoren die hoger zou worden dan de Domtoren, maar dat werd in 2010 afgeblazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl