Verpleeghuis Zorgwaard in Puttershoek, waar de verpleger tegen de lamp liep
NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse verpleger vervolgd voor zes 'insulinemoorden'

Een 22-jarige verpleger uit Rotterdam wordt vervolgd voor moord in zes zaken waarbij hij ouderen zonder noodzaak insuline zou hebben toegediend. In zes andere zaken wordt hij verdacht van poging tot moord. Deze ouderen overleefden de hoge dosis insuline.

Dat is bekend geworden tijdens een pro-forma-zitting bij de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie onderzocht in totaal vijftien verdachte gevallen. Daarvan zijn er drie afgevallen omdat betrokkenheid van de verdachte niet kon worden vastgesteld. Voor het onderzoek zijn zeker drie lichamen van overleden bewoners van zorginstellingen opgegraven.

'De verwarring is alleen maar groter geworden'

De 22-jarige verdachte werkte als stagiair en invalkracht bij verschillende tehuizen in onder meer Rotterdam, Puttershoek en Ridderkerk. "Hij draaide vaak opvuldiensten, in het weekend en in de avond. Dat betekende dat hij dan alleen was", zegt verslaggever Robert Bas.

Ruim een jaar geleden liep hij tegen de lamp. "Een bewoonster van een van de verzorgingstehuizen waar hij als verpleger werkte, werd ernstig ziek. In het ziekenhuis vertrouwden artsen het niet en ontdekten heel veel insuline in haar bloed", zegt Bas. "Daarna werd een onderzoek gestart en kwamen de andere zaken in beeld."

Motief

Over het motief van de man is tijdens de zitting niets bekend geworden. Ernst Pols van het OM: "De verdachte heeft wel met de politie gepraat, maar wat er precies is gezegd, zal pas tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak volgend jaar naar buiten komen.

De 22-jarige man wordt ook beschuldigd van diefstal van medicijnen en medische documenten. Pols: "Daarnaast ligt er een beschuldiging van valsheid in geschrifte, daarbij gaat het om zijn Verklaring Omtrent het Gedrag." Zo'n verklaring is nodig voor mensen die in de zorg werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl