NOS Schaatsen•

Wennemars: 'We moeten ons zorgen maken over Kramer'

Wennemars over rugproblemen Kramer

"Het is nog niet over. Hij heeft er zelf zorgen over, wij moeten ons ook zorgen maken." Voormalig schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is er niet gerust op dat de met een hardnekkige rugblessure kampende Sven Kramer dit seizoen nog in actie komt.

Kramer keerde vorige maand vervroegd terug uit Japan, waar een rugblessure in Obihiro schaatsen onmogelijk maakte. De Fries nam rust om te herstellen van de aanhoudende problemen.

Volgende week staat in Heerenveen een wereldbekerwedstrijd op het programma. Het is de vraag of Kramer daar aan de start kan verschijnen. Daarna volgen tussen Kerst en Oud en Nieuw in Thialf de NK afstanden, die als kwalificatietoernooi bepalend zijn voor de rest van het seizoen. "Staat hij er daar niet, dan kan hij zich opmaken voor volgend seizoen", geeft Wennemars aan.

Het herstel van Kramer gaat met vallen en opstaan, gaf de schaatser deze week zelf aan tijdens een trainingskamp van zijn team in het Italiaanse Collalbo. Hij is niet van plan risico's te nemen voor de wereldbeker in Heerenveen, waarbij het overigens nog de vraag is of Kramer daar wel mag starten. "Daar schijnt nog enorm over gediscussieerd te worden", aldus Wennemars.

Kramer meldde zich in Obihiro, waar hij wel op de startlijst stond, uiteindelijk na een slechte race in de B-groep op de 1.500 meter af. Daarna liet hij twee wereldbekerwedstrijden schieten. Het is daarom de vraag of schaatsen in Heerenveen in deze lastige fase eigenlijk wel zinvol is voor Kramer?

"Hij heeft te weinig punten om in de A-groep te starten in Heerenveen. Kan hij wel of niet op een wildcard starten of moet hij in de B-groep rijden? Als hij in de B-groep moet starten, waarom zou hij dan überhaupt rijden?", zegt Wennemars.

NK afstanden

Voor Kramer zijn de NK afstanden op dit moment het allerbelangrijkste, aangezien daar startbewijzen voor de WK afstanden en de EK allround te verdienen zijn.

Wennemars: "Die pijn aan zijn rug is er al heel lang. Door zijn hele carrière heen. Hij heeft een manier gevonden om ermee om te gaan, zijn houding aangepast, maar op een gegeven moment gaat de pijn de overhand nemen. Dat heeft vooral invloed op zijn wedstrijden. Het moet wel een keertje goed gaan. Zoveel kansen heeft hij niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl