ANP
NOS NieuwsAangepast

Gelehesjesprotesten in Nederland vrij rustig verlopen

Niet alleen in Parijs en andere Franse steden zijn demonstranten in gele hesjes de straat op gegaan: ook in Nederland gebeurde dat. Op de meeste plekken waren de betogingen halverwege de middag voorbij. Het protest verliep zonder geweld.

Verspreid over het hele land protesteerden naar schatting zo'n 600 mensen. De opkomst was het grootst in Rotterdam en Den Haag.

In Den Haag werd de toegang tot het Binnenhof door de politie afgesloten. De gele hesjes mochten demonstreren op het Plein naast het Binnenhof.

In Rotterdam liepen zo'n 200 mensen over de Erasmusbrug. De sfeer was gemoedelijk, meldt RTV Rijnmond. Omstanders en politieagenten kregen bloemen van de demonstranten.

In Maastricht werd betoogd bij het MVV-stadion. Volgens 1Limburg waren er zo'n honderd demonstranten. Ze trokken naar het Vrijthof. Een van de demonstranten had een bord bij zich, met daarop de tekst: "Rutte vertrekken, want jij laat ons ook verrekken."

L1

Ook in Eindhoven verzamelden zich tientallen mensen met gele hesjes. Volgens Omroep Brabant riepen demonstranten: "Weg met Rutte."

De gele hesjes demonstreerden ook in Alkmaar. Het werd aangekondigd als een vreedzaam protest en dat bleek het ook te zijn, meldt de regionale omroep NH Nieuws.

De actie begon rond 13.00 uur op de Paardenmarkt. Er kwamen enkele tientallen mensen.

NH Nieuws

In Amsterdam kwamen de gele hesjes rond 11.30 uur bijeen bij de Stopera. Volgens AT5 waren er tientallen mensen bij het protest. Nadat de demonstranten twee rondjes rond de Stopera hadden gelopen, ging een deel naar de Dam. De meesten haakten daarna af. Drie mensen werden aangehouden. Een van hen had een agent beledigd. Een ander werd gearresteerd voor het bezit van een fakkel en de derde omdat hij vuurwerk en messen bij zich had.

Weinig animo

In Gelderland waren op meerdere plekken gelehesjesprotesten georganiseerd. Volgens Omroep Gelderland kwamen er niet veel mensen op af. In Arnhem waren twaalf mensen. Naar Nijmegen kwamen zo'n dertig betogers en naar Tiel een handjevol.

Omroep Gelderland

In Enschede demonstreerden vijftien mensen in gele hesjes, meldt RTV Oost.

Ook in Drenthe zijn gele hesjes opgedoken. Ze worden niet gedragen, maar hangen aan bomen in Emmen. De mensen die ze hebben opgehangen, komen volgens RTV Drenthe in opstand tegen de hoge kosten van hun levensonderhoud. Op de hesjes in Emmen staan onder meer teksten als "Wildlands een flop, Emmenaren aan de strop". Andere teksten op de hesjes zijn: "kick out Rutte", "lagere belasting" en "betaalbare zorg".

In Groningen werd ook geprotesteerd. Er waren ongeveer 25 demonstranten.

Niet elke lokale organisatie van het gelehesjesprotest geeft even duidelijk aan waarom er wordt gedemonstreerd. Op de landelijke pagina staat wel wat uitleg. Er wordt gedemonstreerd tegen "de regering en het beleid dat ze voeren waardoor duizenden mensen in onzekerheid leven".

Er staat ook dat er geen hoofdstandpunten zijn, maar er wordt wel benoemd dat de corruptie aangepakt moet worden en dat zorg en onderwijs betaalbaarder moeten zijn. Er moet ook wat worden gedaan aan werkdruk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl