NOS Sport

Assistent-bondscoach Van den Honert: 'Pakistan blijft heel onberekenbaar'

Van den Honert: 'Pakistan heeft nog steeds veel individuele klasse'

Na de pijnlijke 4-1 nederlaag tegen Duitsland van woensdag moeten de Nederlandse hockeyers zich bij het WK in India weer zien op te richten tegen Pakistan, zondag de laatste tegenstander in de groepsfase. Bij Taco van den Honert, de assistent-bondscoach van Oranje, roept die opponent mooie herinneringen op.

De inmiddels 52-jarige oud-international droeg tussen 1987 en 1996 2015 keer het shirt van het Nederlands elftal en stond twee keer op rij - in 1990 en 1994 - in een WK-finale tegenover de Pakistani. De eerste werd gewonnen (3-1), de tweede na strafballen verloren.

'Individueel zo veel klasse'

"Pakistan was in die tijd de top van de wereld", vertelt Van den Honert. "Vooral doordat ze individueel zo veel klasse hadden. Ze waren allemaal vreselijk snel en handig. Ze waren daardoor ook onberekenbaar, want de ene keer was de een heel goed en de volgende keer weer een ander. Alleen Shahbaz was altijd goed. Een van de beste hockeyers ooit, vind ik."

Taco van den Honert op weg naar een treffer tijdens de Olympische Spelen van 1996

"Je speelde daar ook altijd in volle stadions. De finale van het WK in 1990 speelden we voor 50.000 man, geloof ik", verwijst hij naar de apotheose van het titeltoernooi in Lahore, waar Oranje het thuisland in rouw dompelde. "Je kon jezelf niet eens horen. Dat is onvergetelijk en prachtig om mee te maken als hockeyer."

Te gevaarlijk

Maar van de roemruchte reputatie van hockeyland Pakistan is niet veel meer over. Op de wereldranglijst maakten de Aziaten zelfs zo'n vrije val, dat een uitnodiging voor het WK van vier jaar geleden in Den Haag er niet eens in zat. En nu zijn ze alleen maar van de partij in Bhubaneswar, omdat er deze keer zestien in plaats van de gebruikelijke twaalf landen meedoen.

Opmerkelijk, die forse terugval, maar Van den Honert vindt het lastig om de vinger op de zere plek te leggen. "Ik denk dat het deels komt doordat ze bijna geen thuiswedstrijden meer spelen. Er zijn maar weinig ploegen - en dat geldt ook voor andere sporten - die daar nog graag heen gaan, omdat de situatie er te gevaarlijk is. Dat is een groot nadeel voor hen."

"Maar ook is het spel heel erg veranderd. Het is tactischer geworden. En het tempo ligt hoger. De individuele klasse is minder belangrijk dan in mijn tijd. Dat zijn wel facetten die meespelen."

Snel omschakelen

Pakistan, dat van Duitsland verloor (1-0) en gelijkspeelde tegen Maleisië (1-1), leek het tegen Nederland te moeten doen zonder vice-aanvoerder Ammad Butt, die geschorst werd omdat hij woensdag in de wedstrijd tegen Maleisië tegen het hoofd van een tegenstander geschopt had. Na een hoger beroep komt hij er echter af met een reprimande.

Taco van den Honert als assistent-trainer bij Oranje

Dat maakt de klus voor Nederland er niet makkelijker op. "Er zit nog steeds veel individuele klasse in die ploeg", heeft Van den Honert gezien. "Ze komen alleen wel heel erg tekort in de organisatie. Dus als wij snel kunnen omschakelen en de vrije ballen snel nemen, kan daar onze winst zitten. Maar het blijft een heel onberekenbare ploeg. Als ze hun dag hebben, wordt het heel lastig."

Toch is de balkunstenaar van weleer, die in 1996 afscheid nam van het internationale hockey met olympisch goud in Atlanta, optimistisch gestemd. Al gaat er aan zijn voorspelling voor morgen wel een korte stilte en diepe zucht vooraf. "4-1."

Stand groep D

gesp-ptn doelcijfers
1. Duitsland 2-6 5-1
2. Nederland 2-3 8-4
3. Pakistan 2-1 2-1
4. Maleisië 2-1 1-8
Groepswinnaar naar kwartfinales, nummers 2 en 3 naar achtste finales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl