Ivo de Bruin met remmer Dennis Veenker bij de World Cup-wedstrijden in Königssee in januari.
NOS Sport

Nederlandse bobbers sleeën tegen de stroom in

"Een gigantische uitdaging." Zo omschrijft bobsleeër Ivo de Bruin zijn missie om dit seizoen met drie teamgenoten het complete wereldbekercircuit af te werken. Te beginnen zaterdag in het Letse Sigulda, waar de openingswedstrijd van het seizoen op het programma staat.

Met beperkte financiële middelen, maar wel in bezit van twee goede sleeën, hoopt De Bruin aansluiting te vinden met de wereldtop. Een jaar geleden begon De Bruin met evenveel enthousiasme aan het olympisch seizoen. Met hulp van de laat ingestapte sponsor Holland Casino was er eindelijk voldoende geld om echt topsport te bedrijven.

Bobsleeër Ivo de Bruin in actie tijdens een trainingsrun

Alle inspanningen ten spijt, De Bruin en zijn teamgenoten ontbraken bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. "Pas aan het einde van het seizoen hadden we echt alles voor elkaar en haalden we onze beste resultaten", kijkt de piloot van de twee- en viermansbob terug op de mislukte missie. "Dat was te laat voor de Spelen".

De Bruin is met teamgenoten Dennis Veenker en Janko Franjic neergestreken in Sigulda, gelegen op zo'n 50 kilometer van de Letse hoofdstad Riga. Het feit dat de drie aanwezig zijn om de seizoensstart mee te maken, is al een prestatie op zich.

Geldschieter weg

De geldschieter van het olympisch seizoen haakte af in september en dat gooide de hele voorbereiding op het nieuwe seizoen in de war. Flink in de war zelfs.

"Want we hadden niet op die beslissing gerekend", zegt de 32-jarige De Bruin. "We waren al flink bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen en dachten nog een jaar samen verder te gaan. Iedereen bij het gokbedrijf was enthousiast. We kregen veel aandacht in het olympisch seizoen. Alles leek in orde voor een nieuw seizoen. Helaas."

Waar skeletonster Kimberly Bos op flinke (financiële) steun van sportkoepel NOC*NSF kan rekenen, moesten de bobsleeërs als een gek op zoek naar geld. Voor een deel heeft dat succes gehad. "We kunnen op minimale middelen het seizoen in de wereldbeker draaien. De bond, die weinig middelen heeft, en wij als team zijn nog bezig om het sponsorgat te dichten."

Samenwerking met Belgen

Aan het olympisch seizoen heeft De Bruin een goede viermansbob van het bedrijf Eurotech overgehouden. Geluk bij een ongeluk is dat de Nederlandse bobbers dit seizoen nauw samenwerken met de Belgen. De Bruin kreeg de tweezitter van de Belgische Elfje Willemsen, die bekend heeft gemaakt dat ze op 15 december in Winterberg afscheid neemt van de sport.

"We hebben dus goed materiaal. Die kant is afgedekt. En via de Belgen beschikken we ook over een Duitse startcoach, voormalig olympisch en wereldkampioen Olaf Hampel. Onze coach Tom de la Hunty gaat ook voor Belgen werken. Zo helpen we elkaar. Het ziet er dus best positief uit. Nu alleen nog wat sponsoren erbij", zegt De Bruin.

Debutant

In Sigulda staat in het weekeinde alleen de tweemansbob op het programma. Volgende week in Winterberg komt de viermansbob twee keer aan de beurt. Dan maakt ook debutant Joost Dumas zijn opwachting. Net als veel bobsleeërs komt hij uit de atletiek.

De Bruin moest op zoek naar een nieuw teamlid, omdat Bror van der Zijde na de Spelen besloot in elk geval één seizoen over te slaan. Dumas meldde zich en maakte tijdens een trainingsstage bij De Bruin in Canada een goede indruk.

Hoe liggen de kansen van Team De Bruin? "Het is afwachten. In een na-olympisch jaar zijn er veel teams met een nieuwe bemanning. Vorig seizoen werden we elke week beter. Finishen in de top-10 zou heel mooi zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl