Anass Achahbar (NEC) en FC Den Bosch-speler Amine Khammas

FC Den Bosch blijft koploper in eerste divisie na benauwde zege op NEC

FC Den Bosch heeft vrijdag ternauwernood de koppositie in de eerste divisie behouden. In een enerverend duel met NEC, dat een speler en de coach met rood zag inrukken, stelde Jort van der Sande in de laatste minuut met een schitterende volley de 3-2 zege veilig voor de thuisploeg.

Den Bosch had het in eigen huis erg moeilijk met de Nijmegenaren, voor het duel de nummer negen van de competitie. NEC kwam na achttien minuten zelfs op 1-0 door Jonathan Okita. Voor rust maakte Sven Blummel nog gelijk.

Den Bosch wilde na rust op de voorsprong jagen en de kansen daartoe werden groter toen NEC'er Joey van den Berg van het veld moest met een rode kaart. De thuisploeg kon echter geen grip krijgen op de bezoekers.

Sterker, twintig minuten voor tijd kwam NEC zelfs opnieuw op voorsprong. Brahim Darri, de gevaarlijkste man aan Nijmeegse zijde, was drie spelers van Den Bosch te slim af en rondde vanaf de rand van het zestienmetergebied af met een slim schot in de verre hoek: 1-2.

Den Bosch ging voor de tweede keer naarstig op zoek naar de gelijkmaker en vond die tien minuten voor tijd via een vernuftige kopbal van Danny Verbeek, die over de verdedigers en de keeper van NEC de bal in het doel kopte.

Vlak voor het einde van de wedstrijd kreeg NEC-coach Jack de Gier twee gele kaarten op rij wegens commentaar op de arbitrage en moest ook hij vertrekken. Hij moest vanuit de kleedkamer toekijken hoe Van der Sande met een schitterende volley voor 3-2 zorgde.

Sparta viert de 6-1 zege op Almere City in eigen huis

Eenvoudige zege Sparta

Sparta kende een eenvoudige avond op Het Kasteel. Door goals van Mohamed Rayhi, Lars Veldwijk (drie), Dries Wuytens en Halil Dervisoglu won de ploeg van coach Henk Fraser met maar liefst 6-1 van Almere City.

De Rotterdammers dachten even daarmee de leiding in de eerste divisie over te nemen, maar moesten Den Bosch door de late goal aldaar toch nog voor zich houden.

Nummer drie Go Ahead Eagles won vrijdag in eigen huis met 1-0 van Helmond Sport. Istvan Bakx was met de enige treffer de gevierde man in Deventer. Go Ahead heeft nu evenveel punten als Sparta, maar de Rotterdammers hebben een beter doelsaldo.