1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Voetbal

Voetbalvrouwen in pot 2, loting WK voetbal vanaf 18.00 uur live bij NOS

De Nederlandse voetbalvrouwen weten zaterdag welke landen ze treffen in de groepsfase van het WK volgend jaar in Frankrijk. De loting is van 18.00 tot 19.00 uur live te volgen op NPO 2 en op NOS.nl.

Plaats van handeling is La Seine Musicale op het eilandje Île Seguin, gelegen iets ten westen van Parijs in de rivier de Seine. De loting wordt verzorgd door voormalig Engels international Alex Scott en voormalig Frans international Louis Saha.

Oranje plaatste zich voor de tweede keer voor een WK door via de play-offs achtereenvolgens Denemarken en Zwitserland te elimineren.

In 2015 debuteerden de voetbalvrouwen op een mondiale eindronde. In Canada werden de achtste finales bereikt, waarin de latere finalist Japan met 2-1 te sterk bleek.

FIFA.com
Potindeling WK-loting

De status van Nederland is, zeker na de Europese titel van vorig jaar, duidelijk toegenomen.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman bevindt zich bij de loting in pot 2, met verder Japan, Brazilië, Zweden, Spanje en Noorwegen. Die landen kan Oranje dus niet treffen.

Van plek tien naar plaats zeven

Oranje steeg op de wereldranglijst van plek 10 naar plek 7, maar alleen de zes beste landen zijn groepshoofd. De top zes bestaat uit de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Canada en Australië. Een van die landen is dus in de groepsfase de tegenstander van de voetbalsters.

Nederland boekte van de top vijftig de meeste terreinwinst. Het passeerde Japan, Zweden en Brazilië op de mondiale ranking.

Debutanten

In totaal 24 teams doen mee aan de eindronde, verdeeld over zes groepen van vier landen. Chili, Jamaica, Schotland en Zuid-Afrika maken voor het eerst hun opwachting op een WK.

Ploegen uit dezelfde kwalificatiezone kunnen niet bij elkaar in de poule terechtkomen, uitgezonderd de Europese landen. Alle groepen bevatten daardoor minimaal één en maximaal twee Europese deelnemers.

De nummers één en twee uit groep A tot en met F plaatsen zich voor de knock-outfase. De vier beste nummers drie gaan eveneens door naar de achtste finales.

Het WK start op 7 juni met de openingswedstrijd in het Parc de Princes in Parijs. Precies een maand later staat de finale in Lyon op het programma.

Speelsteden zijn Montpellier, Nice, Valenciennes, Parijs, Lyon, Reims, Le Havre, Grenoble en Rennes.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl