NOS Nieuws

Tweede Kamer: partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar

De Tweede Kamer wil de partneralimentatie terugbrengen van twaalf jaar naar vijf jaar. Een initiatiefwet van VVD, D66 en PvdA krijgt steun van in ieder geval GroenLinks, PVV en SP. Dat bleek tijdens een Kamerdebat.

De meerderheid van de Kamer vindt dat nu in te veel gevallen ex-echtgenoten, veelal mannen, onterecht twaalf jaar alimentatie moeten betalen terwijl hun ex-echtgenote zelf financieel goed kan rondkomen. Ook vinden de partijen het meer van deze tijd om uit te gaan van gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

Geen terugwerkende kracht

De wet kan ingaan op 1 januari 2020 en geldt dan voor echtscheidingen uitgesproken na die datum. De wet gaat niet over kinderalimentatie en heeft geen terugwerkende kracht.

De partijen onderkennen dat de praktijk weerbarstig kan zijn en dat mensen ook tijd nodig hebben om zich op de nieuwe wet in te stellen. Initiatiefnemer VVD-Kamerlid Van Oosten: "We snappen dat de wereld nu nog niet zo in elkaar zit, vandaar dat we een langzame afbouw hebben ingebouwd."

Dat betekent dat voor bepaalde groepen uitzonderingen gelden.

Vrouwonvriendelijk

De drie christelijke partijen zijn niet zo enthousiast. SGP-leider Van der Staaij noemt de wet zelfs vrouwonvriendelijk, zijn partij gaat tegen stemmen. "Is het niet van een naïef optimisme dat in de toekomst alle vrouwen met kinderen er wel voor zullen zorgen dat ze voltijds gaan werken?"

Ook de ChristenUnie vindt de wet voorbijgaan aan de keuze van gezinnen waarbij de vrouw de zorgtaken verricht en de man het inkomen verdient. "De keuzes die mensen tijdens hun huwelijk maken, hebben ook gevolgen voor de verantwoordelijkheden voor elkaar ná dat huwelijk," zei ChristenUnie-Kamerlid Van der Graaf.

Aan gras getrokken

Voor het CDA loopt de voorgenomen wetgeving ook een beetje voor de muziek uit. "Ik heb het idee dat aan gras getrokken wordt om het te laten groeien, als het gaat om emancipatie", zei Kamerlid Van Dam. "Er zijn ook gezinnen waarbij de meer traditionele rolverdeling wordt gekozen, vooral in de politieke kringen van mijn partij."

CDA en ChristenUnie bepalen dinsdag of zij wel of niet zullen instemmen. Als het wetsvoorstel het inderdaad volgens verwachting haalt in de Tweede Kamer, volgt een ronde in de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl