De verdachte Chris Dawson (rechts) onderweg naar de rechtbank EPA

Man verdacht van moord op zijn vrouw na podcast over 37 jaar oude zaak

tijd van publicatie

In Sydney is de 70-jarige Chris Dawson aangeklaagd voor de moord op zijn vrouw Lynette, die 37 jaar geleden als vermist werd opgegeven.

Decennialang zat er nauwelijks schot in het onderzoek naar de vermissing, totdat Dawson gisteren ineens werd opgepakt. Volgens nabestaanden van zijn ex-vrouw leidde een podcast tot de doorbraak.

In The Teacher's Pet nam onderzoeksjournalist Hedley Thomas de zaak van Lynette Dawson de afgelopen maanden onder de loep. De podcast is wereldwijd zo'n 27 miljoen keer gedownload door luisteraars, onder wie blijkbaar ook Australische politiemensen.

Via de podcast kwamen zij getuigen op het spoor die nog niet eerder waren gehoord. Met het nieuwe bewijs kon de politie in Sydney "nieuwe stukjes van de puzzel leggen", zegt een woordvoerder tegen Australische media.

De politie heeft door de jaren heen meerdere keren onderzoek gedaan naar de vermissing van 33-jarige Lynette Dawson, maar zonder resultaat. De moeder van twee jonge dochters verdween in januari 1982. Haar lichaam werd nooit gevonden.

Haar echtgenoot, de bekende rugbyspeler en gymleraar Chris Dawson, was een tijd verdachte in de zaak. Hij ontkende dat hij iets te maken had met de verdwijning van zijn vrouw en het ontbrak aan bewijs in de zaak.

Wat tegen hem sprak, was dat hij pas een maand nadat zijn echtgenote verdween, zich bij de politie meldde. Ook bleek later dat hij er rond die tijd een relatie op na hield met een 16-jarige leerlinge. Zij trok kort na de verdwijning van Lynette bij hem in.

De media schrijven vanuit de aanname dat mijn cliënt schuldig is en dat hoort niet.

Advocaat van Chris Dawson

Naar verluidt is zij ook een van de getuigen die nu alsnog hun verhaal hebben gedaan, zegt correspondent Robert Portier in Nieuws en Co. De politie zegt dat de podcast vooral diende als bevestiging van het onderzoek, dat in 2015 werd heropend.

Duidelijk is in ieder geval dat de zaak door Teacher's Pet weer volop in de aandacht kwam te staan. De advocaat van Chris Dawson denkt dat alle publiciteit ook een negatief effect heeft. "De media schrijven vanuit de aanname dat mijn cliënt schuldig is en dat hoort niet."

Zoals iedere andere Australiër is Dawson onschuldig totdat de rechter anders oordeelt, zegt de advocaat. De oud-rugbyspeler houdt vol dat Lynette is weggelopen. Ook Hedley Thomas, de maker van de podcast, vindt dat Dawson een eerlijk proces verdient.

'Het belooft een rechtszaak vol spektakel te worden'

Correspondent Robert Portier vertelde in 'Nieuws en Co' over de zaak van Lynette Dawson.

De familie van de vermiste vrouw werkte mee aan de podcast en is blij dat alle aandacht tot de arrestatie van Dawson heeft geleid. "Dit is ongelooflijk nieuws", zegt haar nichtje Renee Sims in een Australisch radioprogramma. "We rekenden eigenlijk nergens meer op, dus dat er nu ineens zoiets gebeurt, is best een schok."

De nabestaanden verwachten niet dat ze het lichaam van Lynette ooit nog zullen vinden. Dat er iemand is aangeklaagd, is al heel wat, zeggen ze.

"Het duurt nog even voordat we meer te weten komen over wat zich heeft afgespeeld", zegt correspondent Portier. De zaak wordt pas eind volgend jaar behandeld. Pas dan wordt duidelijk of Chris Dawson ook echt schuldig is.

STER Reclame