Inwoners mogen maand na verwoestende bosbranden terug naar Paradise

time icon

Vier weken na de verwoestende bosbranden mogen bewoners weer terugkeren naar het plaatsje Paradise in Californië. Bij de bosbranden kwamen 88 inwoners van Paradise om het leven en werden zo'n 14.000 huizen verwoest.

Meer dan 50.000 mensen in Paradise en nabijgelegen gemeenten sloegen op de vlucht. De vlammen zorgden in de VS voor de dodelijkste bosbranden in minstens een eeuw, schrijft persbureau AP. Tot nu toe zijn er tien mensen nog steeds niet gevonden.

Onder de mensen die terug mochten, zijn Omar en Nadine Franklin. Wat ze al vermoedden, werd bevestigd. Ook hun huis is verwoest:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'We wisten eigenlijk al dat ons huis afgebrand zou zijn'

"Het is ongelooflijk. Ik had nooit verwacht dat dit me zou overkomen", zegt Jennifer Christensen terwijl ze rond de resten van haar huis loopt. Het eerste wat ze daar aantreft is de verkoolde driewieler van haar zoon in de voortuin.

"Alles waar ik zo hard voor gewerkt heb, is verdwenen." Een jaar geleden verhuisde de 34-jarige naar Paradise. "Ik ben de hand- en voetafdrukken van mijn pasgeboren zoon verloren", zegt ze. "Dat zijn dingen die je niet kunt vervangen."

Overstromingen

Sommige inwoners van het door bosbranden getroffen gebied mochten al eerder naar hun woning terugkeren, maar de inwoners van dit deel van Paradise mochten dat gisteren pas. Het is de eerste keer dat ze zien wat er van de plaats is overgebleven.

Bewoners kregen van de autoriteiten pakketten met handschoenen en overalls. Ze werden gewaarschuwd voor gevaarlijke stoffen en de gevolgen van eventuele regen. Daardoor zouden er plotselinge overstromingen en modderstromen kunnen ontstaan.

STER Reclame