Defensie en bedrijven gaan personeel uitwisselen
Het bedrijfsleven en de krijgsmacht gaan vaker personeel uitwisselen. Staatssecretaris Visser heeft daarover afspraken gemaakt met VNO-NCW en de FME, de werkgeversorganisatie in de technologiesector. Vandaag worden die afspraken gepresenteerd.
Zowel de bedrijven als defensie denken dat ze kunnen profiteren van meer uitwisseling, die is gericht op het opdoen van kennis en ervaring door hun eigen personeel en het versterken van de organisatie.
Werkgeversvoorzitter De Boer van VNO-NCW zegt dat het bedrijfsleven baat heeft bij "een sterke innovatieve krijgsmacht en een veiliger wereld. Door vaker personeel uit te wisselen leert defensie van de nieuwste inzichten uit het bedrijfsleven."
Genie
Komend jaar willen beide partijen zo'n 60 mensen gaan uitwisselen, voor korte tijd of voor concrete opdrachten van bijvoorbeeld een half jaar. Te denken valt aan technici uit het bedrijfsleven die een klus komen doen bij de genie (de bouwers van defensie), of logistieke specialisten van het leger die een tijdje gaan meedraaien bij een transportbedrijf.
Het gaat om allerlei terreinen, zoals informatica, logistiek, bewaking, inkoop en veiligheid. Defensie biedt om te beginnen 25 plekken in het hele land aan.
Heineken en KPN zijn twee bedrijven die meedoen met de uitwisseling. Bij Heineken gaat het om twee plekken bij de inkoop bij de Defensie Materiaal Organisatie (DMO). KPN heeft 20 plaatsen, onder meer bij telecom en informatica.
Samenwerking met sectoren in de burgermaatschappij is niet helemaal nieuw voor defensie. In de medische sector gebeurt het al tientallen jaren. In ziekenhuizen werken op dit moment zo'n 300 artsen en verpleegkundigen die ook inzetbaar zijn bij defensie, bijvoorbeeld tijdens missies.