Monitor van een bestralingsapparaat in een ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

'Kankerpatiënt onvoldoende ingelicht over gevolgen behandeling'

Zorgverleners geven kankerpatiënten te weinig informatie over de langetermijngevolgen van behandelingen. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) na berichtgeving daarover door dagblad Trouw.

De NFK heeft een peiling gehouden onder 3785 mensen met de ziekte. Ongeveer de helft van hen zegt nooit iets gehoord te hebben over de mogelijkheid om niet verder te behandelen.

"Je wil toch heel graag vooral overleven in het begin", zei NFK-directeur Arja Broenland in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar we horen toch wel erg vaak patiënten die zeggen: ik had toch een andere keuze gemaakt als ik met een arts had gesproken over de gevolgen voor mijn leven." Volgens Broenland worden korte termijngevolgen van behandelingen beter besproken dan die op langere termijn.

Depressies en geheugenproblemen

Bij ruim een derde van de ondervraagde patiënten werden de mogelijke klachten na een behandeling niet besproken. Overlevenden kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met depressies, concentratie- en geheugenproblemen. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt dat door artsen niets is gevraagd over wat ze belangrijk vinden in het dagelijks leven of wat hun toekomstplannen zijn.

"Die signalen baren ons als kankerpatiëntenorganisaties zorgen", zei Broenland. Ze roept zorgverleners op mensen met de ziekte beter te informeren, zowel over de mogelijkheden van wel of niet behandelen als over de gevolgen daarvan. "Het hoort bij goed zorgverlenerschap om goed voor te lichten."

Tweede of derde gesprek

Voorzitter Haiko Bloemendal van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie vindt dat de uitslag van het NFK-onderzoek serieus moet worden genomen. "Ik denk dat een deel ook best herkenbaar is. De paniek in de spreekkamer is natuurlijk heel groot als je moet uitleggen dat de diagnose kanker is", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Bloemendal onthouden patiënten en familieleden mede door die paniek vaak selectief wat artsen zeggen. Daarom is hij voorstander van een tweede of derde gesprek, zodat er op een rustiger moment meer aandacht aan de gevolgen van ingrepen kan worden besteed. "Feit blijft natuurlijk dat de paniek groot is en dat er op korte termijn beslissingen moeten worden genomen."

"Je hebt soms echt een ingreep nodig om genezend te behandelen. Heel soms heb je, bij prostaatkanker bijvoorbeeld, ook de mogelijkheid om te wachten. Daarmee stel je de ingrepen uit waarbij het seksuele leven wordt beïnvloed." Bloemendal zegt dat er veel ontwikkelingen zijn op dat gebied. Hij wil met patiëntenverenigingen in gesprek naar aanleiding van de NFK-peiling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl