Hollandse Hoogte | Yann Bohac/SIPA

De Franse regering schuift de voorgenomen CO2-taks op diesel en benzine op de lange baan, in elk geval tot na 2019. Gisteren werd al onder druk van de 'gele hesjes' besloten de maatregel zes maanden op te schorten. Premier Philippe verdedigde die maatregel vandaag nog in het parlement.

De regering van president Macron wilde de brandstoffen rond de jaarwisseling duurder maken. Heftige protesten deden de regering daarvan af zien.

Het was al de vraag of de actievoerders genoegen zouden nemen met een half jaar uitstel van de accijnsverhoging. De woede van de 'gele hesjes' gaat niet alleen over de accijnsverhoging maar over veel meer. Macron heeft de bevolking opgeroepen tot kalmte.

Steeds meer demonstranten in het land willen nog maar één ding: dat Macron zelf opstapt.

Correspondent Frank Renout

Premier Philippe zei dat de accijnsverhoging uit de begroting van 2019 is geschrapt en dat de regering "openstaat voor dialoog".

Volgens correspondent Frank Renout staat de regering duidelijk onder hoogspanning en is de regering bang dat een voor zaterdag aangekondigde demonstratie weer uit de hand loopt.

"Het is een soort politieke paniekvoetbal. De regering en president Macron proberen van alles om de gele hesjes-geest weer in de fles te krijgen, maar daar lijkt het te laat voor. Steeds meer demonstranten in het land willen nog maar één ding: dat Macron zelf opstapt."

STER reclame