In 2012 liep het in het Groningse Haren uit de hand nadat op Facebook een soortgelijke uitnodiging had gestaan
NOS NieuwsAangepast

Katwijk gaat mensen tegenhouden die voor 'Project X' komen

De gemeente Cuijk houdt rekening met rellen na een aangekondigd 'Project X' in het Brabantse dorp Katwijk en is van plan vrijdag mensen "met verkeerde bedoelingen" tegen te houden.

Een 15-jarig meisje uit Katwijk nodigde gisteren via Snapchat mensen uit voor haar verjaardagsfeest bij haar thuis. "Vrijdag feest bij mij iedereen mag komen", had ze op het sociale medium gezet. "Als je komt moet je het wel zeggen en ook wie je meeneemt." Haar bericht zou niet openbaar zijn geweest.

Daarop werd gisteren op Facebook een evenementenpagina aangemaakt die al snel viral ging. Vanavond haalde het sociale medium de pagina offline. Hij is gemaakt door een "niet authentiek account", liet een woordvoerder weten.

Verontruste bewoners

Cuijk verwijst in een persbericht naar Project X in het Groningse Haren in 2012. Daar gingen duizenden jongeren rellen, nadat een meisje de uitnodiging voor haar zestiende verjaardag op openbaar had gezet.

"Gezien de omstandigheden kunnen we niet anders dan ons voorbereiden op alle scenario's", zegt burgemeester Hillenaar, die het over verontruste bewoners in het kerkdorp Katwijk heeft. "Onze inzet is en blijft om ervoor te zorgen dat personen van buiten Cuijk, die vrijdag met verkeerde bedoelingen hiernaartoe komen, worden tegengehouden."

In de discussie bij het evenement werd gesproken over drugs, vervoer en outfits. Rond zes uur vanavond hadden 8600 mensen aangegeven dat ze vrijdag naar Katwijk zouden gaan en waren nog eens 20.000 mensen geïnteresseerd.

Feest afgeblazen

De politie is naar het meisje in Katwijk gegaan, waarop ze het feest afblies, schreef ze op Snapchat. "De politie is ervan op de hoogte en ik wil er niet verantwoordelijk voor worden en ik ben er niet verantwoordelijk voor."

Een man die tegen Omroep Brabant zegt dat hij de oom van het meisje is, zegt dat zijn nichtje is ondergedoken. "Er werden hele verschrikkelijke bedreigingen geuit. Ook dat ramen zouden worden ingegooid."

De man zegt dat het meisje de uitnodiging binnen haar contactenlijst heeft geplaatst. "Een van haar vrienden heeft gemeend dat in de grote multimediawereld te moeten gooien. Met alle gevolgen van dien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl