Premier Charles Michel
NOS NieuwsAangepast

Spannende dag voor regering Belgische premier Michel

Het wordt een spannende dag voor de regering van de Belgische premier Michel. De premier wil het parlement laten stemmen over het migratiepact van Marrakesh en daarmee zet hij coalitiepartner N-VA voor het blok. Die is fel tegen het akkoord.

Verwacht wordt dat een meerderheid van het parlement voor stemt. N-VA-fractieleider De Roover heeft al gezegd dat zijn partij tegen stemt en dat betekent een regeringscrisis. "Een resolutie is geen wetgevend document. Als de premier naar Marrakesh gaat, is hij niet gedekt door deze regering", zei hij tegen Belgische media. Hij gaat ervan uit dat de regering alsnog tot een gezamenlijk besluit komt.

De nationalistische N-VA heeft gedreigd om op te stappen als het pact wordt aangenomen. Maar fractieleider De Roover heeft benadrukt dat hij wel graag in de regering blijft. Op de vraag wat hij gaat doen als premier Michel naar Marrakesh gaat, zei hij "dat we ons niet moeten bemoeien met de vakantieplannen van de premier".

Geloofwaardigheid

Correspondent Thomas Spekschoor zegt dat de opties voor de N-VA beperkt zijn. "Ze kunnen met de staart tussen de benen afdruipen, maar dat is slecht voor de geloofwaardigheid." Als de partij tegenstemt, is dat ook slecht voor haar geloofwaardigheid. "Want toen het voorstel werd gepresenteerd, liet de N-VA niets van zich horen. Pas eind oktober kwam ze met bezwaren."

Ook de partij Vlaams Belang van Filip Dewinter stemt tegen het migratiepact. Dewinter zegt dat hij naar de hoogste rechter stapt als het voorstel wordt aangenomen en Michel naar Marrakesh gaat om het te ondertekenen. "Als de premier naar Marrakesh trekt zonder de steun van alle meerderheidspartijen, handelt de regering illegaal. Ze pleegt dan in feite een staatsgreep, aangezien de regering collegiaal moet beslissen", zei Dewinter tegen journalisten.

Het lijkt erop dat premier Michel hoe dan ook blijft zitten. In mei zijn er verkiezingen en de kans is groot dat de koning de premier vraagt om een minderheidsregering te vormen als de N-VA toch opstapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl