Michelangelo Merisi, gen. Caravaggio
NOS Nieuws

De Medusa van Caravaggio voor het eerst naar Nederland

  • Rachel de Meijer

    Redacteur

  • Rachel de Meijer

    Redacteur

Er komt nog een schilderij van Caravaggio naar Nederland. Eerder werd al bekend dat het Centraal Museum in Utrecht bij hoge uitzondering een topstuk van de Italiaanse schilder uit het Vaticaan in bruikleen krijgt voor de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa. Het doek De graflegging van Christus zal vier weken te zien zijn op de tentoonstelling. Als dat schilderij teruggaat, komt een andere Caravaggio naar Utrecht: Medusa. Het is afkomstig uit een Italiaanse privé-collectie. Het werk is te zien vanaf 15 januari.

Caravaggio schilderde de iconische afbeelding van de Griekse mythologische figuur rond 1596. Het wordt ook wel de Medusa Mortula genoemd, naar de dichter die een madrigaal over haar schreef.

Medusa was een van de Gorgonen, drie afzichtelijke zussen die ooit heel mooi waren. Omdat ze de woede van de godin Athena over zich afriep, veranderde Medusa's haar in een nest kronkelende slangen. Haar uiterlijk was zo afzichtelijk dat iedereen die haar aankeek versteende. Caravaggio schilderde twee versies van de mythische figuur. De andere versie is bekender, die hangt in het Uffizi in Florence.

Uffizi Firenze
Dit is de 'Medusa' uit het Uffizi in Florence

Caravaggio is een van de belangrijkste Italiaanse barokschilders. Kenmerkend is zijn naturalistische manier van schilderen. Zo beeldde hij heiligen met rimpels, gescheurde kleren en vieze voeten af. Dat maakte hem in zijn tijd omstreden. Ook schilderde hij met een sterk licht-donker contrast, wat zijn schilderijen een theatrale dramatiek geeft.

De Medusa die naar Utrecht komt, was hier nog nooit eerder te zien. Het schilderij komt te hangen in een tentoonstelling met werk van Utrechtse caravaggisten temidden van andere Europese navolgers van Caravaggio. 46 van de ruim 60 bruiklenen zijn niet eerder in Nederland geweest. Naast de Medusa en de bruikleen uit het Vaticaan zal ook de Mediterende Hieronymus van de schilder te zien zijn. De tentoonstelling opent op 16 december.

Museum of Montserrat
De mediterende Hieronymus (olie op canvas)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl