NOS Nieuws

We vragen de Sint nog steeds veel boeken, maar minder sokken, mutsen en letters

Volwassen vragen anno 2018 heel andere dingen aan Sinterklaas dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een top-10 van sinterklaascadeauwensen die website Lootjestrekken.nl op verzoek van de NOS heeft samengesteld.

De lijst is gebaseerd op twee miljoen verlanglijstjes. Het boek staat nog steeds op 1, maar voor het overige is de top-10 drastisch veranderd. Doucheschuim en woondecoratie staan nu op twee en drie, waar ze in 2008 nog niet populair genoeg waren voor een toptienklassering.

Volgens Arjan Kuiper, die Lootjestrekken.nl in 2001 oprichtte, gaat het op nummer 1 vooral om gespecialiseerde boeken: "Kookboeken hebben hierbij een groot aandeel en compenseren de daling in leesboeken, die tegenwoordig vaak op een e-reader worden gelezen".

Klassiekers verdwenen

Sieraden zijn gedaald van 2 naar 5. De cd en de dvd, tien jaar geleden nog hoog in de top-10, zijn daar nu uit verdwenen. Ervoor in de plaats komen onder andere accessoires voor de mobiele telefoon (hoesje, autohouder, opzetcameraatje), die in 2008 nog niet gevraagd werden. Nieuw is ook gereedschap, waarbij opvalt dat vrouwen overwegend tuingereedschap vragen.

Een opvallende nieuwkomer is 'kamerparfum', waaronder geurstokjes. Kuiper: "De klassiekers handschoenen, muts en sjaal zijn uit de top-10 verdwenen. Sokken halen de top-10 net niet, die staan nu op plek 11". Ook de chocoladeletter wordt niet veel meer gevraagd. Drank is daarentegen opgerukt naar nummer 9 op de verlanglijstjes.

Uit de data van de website blijkt verder dat Sinterklaas afgelopen weekend veel is gevierd, maar dat 5 december voor pakjesavond de populairste datum blijft.

Op welke dag vieren we Sinterklaas?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl