NOS Nieuws

Brussel heeft bezwaren tegen vakantievluchten vanaf Lelystad

De Europese Commissie heeft bezwaren tegen de plannen van het kabinet om vakantievluchten vanaf 2020 vooral vanaf Lelystad Airport te laten vertrekken. Minister Van Nieuwenhuizen laat aan de Tweede Kamer weten dat ze daarom de zogeheten verkeersverdelingsregel heeft ingetrokken.

De Brusselse bezwaren zijn een tegenvaller voor het kabinet. Toch verwacht een woordvoerder van het ministerie niet dat de opening van Lelystad Airport daardoor nog meer vertraging oploopt. Aanvankelijk zou het vliegveld april volgend jaar al open gaan, maar dat werd vanwege milieubezwaren een jaar uitgesteld naar 2020. "Die doelstelling blijft staan", zegt de woordvoerder.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer denken wel degelijk dat de bezwaren van de commissie tot uitstel zullen leiden. GroenLinks denkt dat van uitstel zelfs afstel zal komen.

De bezwaren van Brussel zijn onder meer gebaseerd op gesprekken met luchtvaartmaatschappijen, schrijft Van Nieuwenhuizen. Het kabinet wil luchtvaartmaatschappijen dwingen om voor een deel van de vakantievluchten uit te wijken van Schiphol naar Lelystad.

Van Nieuwenhuizen gaat met de Europese Commissie overleggen hoe er aan de bezwaren tegemoet kan worden gekomen. "De minister heeft flink veel huiswerk", aldus ChristenUnie-Kamerlid Bruins.

D66-Kamerlid Dijkstra noemt de bezwaren een flinke tegenvaller, maar zegt nog vertrouwen te hebben "zolang we in gesprek zijn de de Europese Commissie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl