Een training van het Afghaanse nationale vrouwenelftal, in 2010 AFP

De Afghaanse president heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven onderzoek te doen naar beschuldigingen over seksueel misbruik van leden van het nationale vrouwenvoetbalteam. De Britse krant The Guardian schreef vrijdag dat spelers zijn misbruikt, door onder anderen de voorzitter van de Afghaanse voetbalbond AFF.

Het OM zegt dat de zaak tot de bodem wordt uitgezocht en dat schuldigen worden gestraft. In het Afghaanse parlement zijn vragen gesteld.

Ook de wereldvoetbalbond FIFA is een onderzoek begonnen en de Deense sportkledingproducent Hummel heeft zijn banden met de Afghaanse bond verbroken.

Trainingskamp

The Guardian sprak met onder anderen een voormalig hoofd van het vrouwenvoetbal bij de AFF, Khalida Popal. Zij vertelde over de gebeurtenissen op een trainingskamp in 2016 in Jordanië.

Popal zelf woont net als een aantal spelers in het buitenland. Spelers die vanuit Afghanistan naar het trainingskamp reisden, werden door twee mannen begeleid. "Ze treiterden de meisjes en bekten ze af, vooral de meisjes uit Afghanistan, omdat ze wisten dat die niets zouden terugzeggen", zei Popal. "Ik zei hun dat dit niet kon en dat ik een klacht zou indienen."

"Maar het ging door. Deze mannen gingen naar de kamers van de spelers en bleven daar slapen. AFF-bestuurders vertelden meisjes dat ze hen op de selectielijst konden zetten en dat ze 100 dollar per maand kregen als ze overal ja tegen zeiden."

Khalida Popal, de vrouw die de zaak in de publiciteit bracht AFP

Popal deed haar beklag bij de AFF-voorzitter. De twee mannelijke begeleiders kregen daarna een beter betaalde post binnen de bond. Negen spelers die in Afghanistan woonden, werden uit het team gezet omdat ze lesbisch zouden zijn.

Popal: "De voorzitter bestempelde hen als lesbiennes om hun het zwijgen op te leggen, om te voorkomen dat ze hun mond open zouden doen over wat er in Jordanië was gebeurd. Hij sloeg een van de meisjes met een biljartkeu."

Misbruik, bedreigingen, verkrachtingen

De klokkenluider startte zelf een onderzoek dat een halfjaar heeft geduurd. Dat heeft meerdere voorbeelden van seksueel misbruik, doodsbedreigingen en verkrachtingen opgeleverd.

Zo ontdekte ze dat de bondsvoorzitter in zijn kantoor een kamer had waarin een bed stond. Spelers werden daar misbruikt en daarna uit het team gezet, zegt Popal. Als ze over het misbruik zouden vertellen, zou het lijken of ze dat uit woede deden, omdat ze niet meer bij de selectie hoorden.

Niet waar

Ze stapte ermee naar de Aziatische voetbalbond AFC. Die wilde niet met haar praten, omdat ze geen aangesloten bond vertegenwoordigde.

De Afghaanse voetbalbond AFF spreekt alle beschuldigingen tegen. "De verhalen van de vrouwen zijn niet waar. Er is nog nooit een speler seksueel misbruikt", zei de secretaris-generaal tegen de BBC.

Volgens het hoofd van het Afghaanse Olympisch Comité klopt dit laatste niet. "Seksueel misbruik bestaat, niet alleen binnen de voetbalbond, maar ook bij andere sportbonden. Dat moeten we bestrijden."

STER reclame