Ruimtesonde komt aan bij planetoïde Bennu
De ruimtesonde Osiris-Rex is na een reis van ruim twee jaar aangekomen bij de planetoïde Bennu. De sonde moet uiteindelijk materiaal van de 500 meter grote ruimterots terugbrengen naar de aarde, maar zover is het nu nog lang niet.
Eerst zal de sonde in een baan om de planetoïde worden gebracht, zodat Bennu nauwkeurig in kaart kan worden gebracht. Als er een geschikt plekje is gevonden, zal de sonde in 2020 Bennu naderen en met een soort stofzuigerslang aan een uitschuifbare arm wat materiaal verzamelen.
Kijk hieronder naar de aankomst van de Osiris-Rex bij Bennu.
Dat wordt nog spannend, zegt Fred Jansen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Dat zijn hele moeilijke manoeuvres. Ruimtevaartuigen hebben allerlei beveiligingsmechanismes om problemen te herkennen en te voorkomen en die moet je uitzetten."
Zo'n beveiligingsmechanisme probeert bijvoorbeeld botsingen met planetoïden in de ruimte te voorkomen. En om materiaal te kunnen verzamelen, moet de Osiris-Rex juist heel dicht bij Bennu komen.
Heikele zaak
"Als je een manoeuvre doet om bij de planetoïde te komen, dan wil je niet dat zo'n beveiligingsmechanisme ingrijpt want dan zou de hele missie verloren kunnen gaan. Maar beveiligingsmechanismes zijn er ook weer niet voor niks, dus het is altijd een vrij heikele zaak en heel erg spannend."
Wetenschappers hopen zeker 60 gram materiaal op te kunnen zuigen, misschien zelf meer. Dat wordt dan in de sonde terug naar aarde gevlogen, waar het in 2023 wordt gedropt aan een parachute. Osiris-Rex vliegt vervolgens door in een baan om de zon.
Het lukte Japanse onderzoekers in 2010 ook om wat materiaal van een planetoïde terug naar de aarde te krijgen, maar toen ging het om minder dan een milligram. De nieuwe missie kost 800 miljoen dollar.
Met het nieuwe materiaal hopen wetenschappers meer te weten te komen over het ontstaan van het zonnestelsel.
Oermateriaal
"Deze rotsblokken zijn dus gevormd bij het ontstaan van het zonnestelsel en bevatten het oermateriaal waar ook de aarde uit is gevormd", legt Jansen uit. "Het is dan met name interessant of daar dingen als aminozuren inzitten die dus het leven op aarde een soort kickstart gegeven zouden kunnen hebben."
Bennu ontstond 700 miljoen tot 2 miljard jaar geleden. De planetoïde draait in een baan om de zon die vergelijkbaar is met de baan van de aarde om de zon. De planetoïde staat nu wat dichter bij de aarde dan toen hij ontstond.