Emile Ratelband
NOS NieuwsAangepast

Emile Ratelband mag geen 49 worden

Het verzoek van Emile Ratelband om zijn geboortedatum te wijzigen, is afgewezen. Volgens de rechtbank biedt de wet geen ruimte om zo'n verandering toe te wijzen.

Ratelband (69) wilde zijn leeftijd met twintig jaar verlagen, omdat hij zich veel jonger zegt te voelen. Een verzoek daartoe bij de burgerlijke stand van de gemeente Arnhem werd echter afgewezen. Ratelband was het daar niet mee eens, omdat mensen ook hun naam en hun geslacht kunnen laten veranderen.

Identiteit

Ratelbands advocaat bracht tijdens de behandeling naar voren dat de leeftijd onderdeel uitmaakt van iemands identiteit, net als iemands naam en geslacht.

De rechtbank is het daarmee eens, maar vindt dat een verandering van leeftijd verder strekt. Aan leeftijd zijn ook rechten en plichten verbonden, bijvoorbeeld het recht op een AOW-uitkering, het kiesrecht, het recht om te trouwen en de verplichte leeftijdskeuring voor ouderen om een auto te besturen. Verandering van leeftijd, zowel een verhoging als een verlaging, levert dus een hoop praktische problemen op.

Onvoldoende onderbouwd

Ook andere argumenten die Ratelband naar voren bracht, zijn afgewezen, zoals dat een verjonging leeftijdsdiscriminatie zou kunnen voorkomen. Ratelband heeft dit verzoek onvoldoende onderbouwd, zegt de rechtbank. Bovendien zijn er andere mogelijkheden om leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan.

Na afloop van de rechtszaak zei Ratelband: "Er zijn genoeg gaten om in hoger beroep te gaan, want we hebben het over de Zeitgeist, over emotie en gevoel. Dus ik denk dat ik nog eens heel goed met mijn advocaat moet overleggen en dan gaan we heel snel in hoger beroep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl