Het wapen van Mexcio op de staart van het presidentiële vliegtuig Getty Images

De nieuwe president van Mexico heeft de toon gezet op zijn eerste dag in het ambt: socialist Andrés Manuel López Obrador maakte bekend zijn presidentiële vliegtuig te gaan verkopen en gooide de deuren van zijn luxe ambtswoning open voor het publiek.

Journalisten werden uitgenodigd een kijkje te komen nemen in het presidentiële vliegtuig, dat pas sinds februari 2016 in gebruik is. Ze konden zich vergapen aan de ruim opgezette cabine met comfortabele stoelen en een slaapkamer compleet met doucheruimte, afgewerkt met marmer.

Neem zelf een kijkje in het toestel:

Al tijdens de campagne beloofde Andrés Manuel López Obrador (vaak afgekort als AMLO) dat hij als president het vliegtuig zou verkopen. Voor hem was het vliegtuig met een prijskaartje van bijna 200 miljoen euro een symbool van de zelfverrijking van corrupte politici. Hij belooft voortaan tweede klasse te gaan vliegen op lijnvluchten.

Ook zestig andere vliegtuigen en zeventig helikopters van de overheid gaan in de verkoop. "We laten zo zien dat de overheid van soberheid een prioriteit maakt", zei een woordvoerder bij de Dreamliner 787, die nu naar het Amerikaanse Californië wordt gevlogen voor de verkoop.

Vanaf nu behoor ik mezelf niet meer toe, maar jullie, het Mexicaanse volk.

AMLO op zijn eerste dag als president

Tijdens een bijeenkomst met aanhangers beloofde de 65-jarige socialist nog meer maatregelen: zo ontvangen oud-presidenten voortaan geen pensioen meer en moeten topfunctionarissen loon inleveren. Zijn ambtswoning Los Pinos wil hij omvormen tot een cultureel centrum.

Het publiek nam het afgelopen weekend al massaal een kijkje op het presidentiële landgoed in Mexico-Stad. Belangstellenden hingen rond in de tuinen en konden selfies nemen in alle ruimtes, van het presidentiële kantoor en vergaderruimte tot de keukens en de garage. AMLO zelf is van plan zijn eigen huis aan te houden.

Op de eerste dag van zijn ambtstermijn liet AMLO zich inhuldigen door indiaanse leiders. Het was voor het eerst dat een Mexicaanse president zich ritueel liet zuiveren met de rook van kruiden.

"Ik beloof opnieuw dat ik niet zal liegen, stelen of het Mexicaanse volk zal bedriegen", hield López Obrador zijn publiek voor. "Vanaf nu behoor ik mezelf niet meer toe, maar jullie, het Mexicaanse volk."

AMLO wordt gezuiverd met rook Reuters

López Obrador won de verkiezingen afgelopen juli met een ruime meerderheid na een campagne die vooral gericht was op het bestrijden van corruptie, drugshandel en de gevestigde politieke orde. De oud-burgemeester van Mexico-Stad presenteerde zich als een outsider die een vreedzame, sociale revolutie in Mexico wil bewerkstelligen.

Een van de meer omstreden voorstellen van AMLO is om het leger structureel in te gaan zetten tegen de drugskartels van het land. Als hij daarvoor een grondwetswijziging door het parlement krijgt, wil de president het plan in een referendum voorleggen aan de burgers.

STER reclame