Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen NOS

Zeg het maar: Van Vleuten of Van der Breggen?

tijd van publicatie

2018 duurt nog een kleine maand, maar nu al buitelen sportbonden en instanties over elkaar heen om de laureaten van het afgelopen jaar aan te wijzen. In de wielerwereld lijkt dat nog een lastige opgave. Want wordt het bijvoorbeeld Annemiek van Vleuten of Anna van der Breggen? Niki Terpstra of Tom Dumoulin?

De woorden 'weelde' en 'luxeprobleem' zullen veelvuldig klinken in de Maaspoort in Den Bosch, waar de Club van 48 maandagavond bekendmaakt wie zij de beste renners vinden.

Groenewegen, Terpstra, Van der Poel?

Het is bij de mannen weleens eenvoudiger geweest. Er zijn zes genomineerden en bijna allemaal hebben ze een sterk argument om de Gerrit Schulte Trofee op te eisen. Het levert de wielerwatchers van de NOS hoofdbrekens op. Eensgezind zijn ze zeker niet.

"Mijn renner van het jaar is Dylan Groenewegen", stelt commentator Sebastiaan Timmerman. "Veertien zeges in één jaar tijd is bijzonder voor een Nederlandse renner. Wereldwijd boekte alleen de Italiaan Elia Viviani er meer. Groenewegen won van februari tot oktober en zijn twee zeges in de Tour waren indrukwekkend."

'Sinds Merckx niet meer vertoond'

Commentator Maarten Ducrot breekt een lans voor Niki Terpstra. "Hij lost Vincenzo Nibali in de finale. En hij gaat erop en erover bij Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld", omschrijft Ducrot de finale van de Ronde van Vlaanderen. "Sinds Merckx is dat niet meer vertoond. In Vlaanderen nota bene! Als hij de prijs pakt, zou het genoegdoening zijn voor 2014, het jaar waarin hij Parijs-Roubaix won, maar Dumoulin er met de trofee vandoor ging."

"Renner van het jaar is voor mij toch Tom Dumoulin", zegt commentator Gio Lippens. "Twee keer podium in een grote ronde is van een zeldzaam hoog niveau. Daar kunnen klassiekerzeges, sprintoverwinningen en dominantie in de cross niet aan tippen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Breggen en Van Vleuten zorgen voor ongekend 2018
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Verslaggever Steven Dalebout sluit zich daarbij aan. "Ik zoek naar goede argumenten. En die heb ik ook, maar telkens als ik ze wil aandragen, verschijnen Groenewegen en Terpstra op m'n netvlies. Maar toch kies ik voor Dumoulin. Dat hij vorig jaar de Giro won, was een fenomenale prestatie. Maar de combinatie van tweede plekken in de Giro en de Tour van dit jaar verdient minstens zoveel applaus."

"Het gewicht van die prestatie mag niet worden onderschat. Dumoulin bleef overeind in twee door Sky aangevoerde veldslagen en heeft daarmee bevestigd in potentie een meervoudig winnaar van grote rondes te zijn."

'Muntje opgegooid: Van Vleuten'

Bij de vrouwen lijkt het te gaan tussen de twee wereldkampioenen op de weg. Ondanks de drie wereldtitels van Kirsten Wild dit voorjaar in Apeldoorn.

Verslaggever Han Kock: "Wild heeft goed gereden, maar het gaat wat mij betreft tussen Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. En ik kan geen keuze maken tussen die twee. Van der Breggen wint de klassiekers, Van Vleuten de Giro Rosa. Allebei worden ze wereldkampioen. Ik kan niet kiezen. Er zit geen verschil tussen. Ik heb een muntje opgegooid en het is Van Vleuten geworden."

Ook Timmerman kan niet kiezen. "Mijn renster van het jaar? Annemiek van der Breggen of Anna van Vleuten. Nee, zonder gekheid. Die twee hebben beiden zo'n bijzonder jaar beleefd, ik kan niet kiezen."

Indrukwekkende Van der Breggen

Ducrot, Dalebout en Lippens hakken de knoop wel door. "Als je puur naar de zeges kijkt, zeg je Anna van der Breggen. De wereldtitel op de weg en dan vooral de indrukwekkende manier waarop ze daar won, geeft de doorslag. Hopelijk zien we de regenboogtrui volgend jaar ook in de Giro Rosa."

Commentator Joris van den Berg sluit zich daarbij aan. "Na een lange periode van alleenheerschappij werd ze na een grandioos succesvol voorjaar ineens geconfronteerd met de ferme tegenstand van Annemiek van Vleuten. Dat was schrikken, dat was wennen en dat deed pijn. Pas op de laatste grote afspraak van 2018, de wegwedstrijd van de WK in Innsbruck, kon ze weer lachen. En hoe!"

STER Reclame