NOS NieuwsAangepast

CDA: ook een kijkwijzer voor YouTube

Het CDA wil dat er werk wordt gemaakt van een kijkwijzer bij filmpjes op YouTube. De partij vindt dat kinderen die filmpjes op het platform kijken beter moeten worden beschermd tegen beelden met seks, geweld en grove taal.

Tweede Kamerlid Van der Molen kondigde in het AD vanmorgen aan dat hij het voorstel vandaag aan de orde zou stellen bij de behandeling van e mediabegroting. Volgens hem kunnen ouders als er een leeftijdskwalificatie continu in beeld staat makkelijk ingrijpen als een video niet geschikt is voor hun kind.

Drie jaar geleden nam de Kamer al een motie aan om geen onderscheid meer te maken tussen lineair en niet-lineair (video on demand) televisiekijken. Eind vorige maand werd een Europese richtlijn aangenomen die minderjarigen moet beschermen tegen schadelijke filmpjes.

Diensten moeten straks omschrijven wat voor inhoud getoond wordt. "Dit zal in de Nederlandse wetgeving worden geïmplementeerd", schreef minister Slob (Media) aan de Kamer.

Hij zei in een debat met de Tweede Kamer dat hij YouTube niet kan dwingen om de kijkwijzer in te voeren, maar dat er wel meer afspraken gemaakt zouden kunnen worden. Hij gaat binnenkort in gesprek met het Ierse YouTube en "hoopt die momenten te benutten om stappen te zetten".

Sympathiek

De ChristenUnie is al langer voor een kijkwijzer op online kanalen. "Nederland is hiermee te laat op gang gekomen", zegt Kamerlid Van der Graaf. "Platforms hebben zelf ook een verantwoordelijkheid, maar zolang daar te weinig gebeurt, zullen we het met wetgeving moeten gaan regelen."

De andere coalitiegenoten D66 en VVD staan niet onsympathiek tegenover het idee, maar plaatsen vraagtekens bij de uitvoering. Er worden grote aantallen filmpjes per dag geplaatst. "Het lijkt een ouderwetse en moeilijk uitvoerbare oplossing", aldus VVD-Kamerlid Aartsen.

Tieners

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) deed al eerder een pleidooi voor pictogrammen op YouTube die waarschuwen voor seks, geweld en grof taalgebruik. Het YouTube-kanaal Tieners plaatst zelf al langer symbolen bij filmpjes.

Het NICAM heeft een tool ontwikkeld voor videodeelplatforms zoals YouTube. Daarbij vult de uploader een vragenlijst in waardoor er een classificatie uit komt rollen, zegt directeur Van Stormbroek in het NOS Radio 1 Journaal. "Zo kom je als kind of als volwassene niet voor nare verrassingen te staan. Het ligt bij YouTube om mogelijk te maken dat dit kijkwijzer-tooltje in het uploadproces geïnstalleerd wordt."

Eerlijk

YouTube is voorlopig niet van plan een kijkwijzer in te stellen. De enorme hoeveelheid van het materiaal maakt dat nagenoeg onmogelijk, zegt een woordvoerder van moederbedrijf Google. "Tegen de tijd dat de nieuwe wet er is, zullen we kijken wat wij doen en wat de wet verlangt. Is daar een verschil tussen, dan zullen we aanpassingen verrichten."

Het bedrijf heeft contentmoderatoren in dienst, die met behulp van kunstmatige intelligentie kijken naar video's die niet door de beugel kunnen. Tussen april en juni werden zo 8 miljoen video's verwijderd. Maar of iets specifiek ongeschikt is voor kinderen, is volgens Google niet te zien.

Wel kunnen uploaders zelf aangeven dat iemand 18 jaar of ouder moet zijn om een bepaalde video te zien. Jongere bezoekers kunnen dat echter eenvoudig omzeilen met een Google-account met een vervalste geboortedatum, erkent de woordvoerder. "We vragen om je leeftijd en verwachten dat je die eerlijk invult."

In zo'n veertig landen is YouTube Kids uitgerold, waarbij ouders kunnen instellen wat hun kinderen mogen bekijken en de zoekfunctie kunnen uitschakelen. Deze dienst kan nog niet in Nederland worden gebruikt. Onbekend is wanneer dat wel kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl