NOS NieuwsAangepast

'Groot deel verkeersborden kan worden weggehaald'

Veel verkeersborden zijn overbodig en veroorzaken soms zelfs onveilige situaties. Dat zeggen drie verkeersorganisaties. Zo'n 600.000 van de in totaal drie miljoen borden in Nederland zouden weggehaald kunnen worden.

Hieronder zie je een voorbeeld uit Amsterdam van hoe het mis kan gaan.

De vele verkeersborden leiden tot verwarring bij weggebruikers, stellen Veilig Verkeer Nederland (VVN), kennisplatform CROW en de HR Groep, die verantwoordelijk is voor de registratie van verkeersborden. Vaak worden waarschuwingen te vaak herhaald.

"En als de weg van inrichting verandert blijven de borden vaak staan", reageert John Boender van kennisplatform CROW in het NOS Radio 1 Journaal. "Het klinkt logisch dat die dan weggehaald moeten worden, maar dit gebeurt toch regelmatig."

Afleiding

"En als er langs de weg vier verkeersborden staan waarvan er twee overbodig zijn kan het zijn dat je het belangrijke bord mist", zegt Boender. "Dat leidt af van wat je zou moeten doen als weggebruiker; op het verkeer letten. De verkeersorganisaties vinden dat wegbeheerders als Rijkswaterstaat, gemeenten en provincies alle wegen moeten analyseren en overbodige borden moeten laten weghalen.

Rijkswaterstaat wil gehoor geven aan de oproep. "Borden moeten je helpen in plaats van afleiden. Het kan dan ook geen kwaad nog eens te kijken of we op de goede weg zijn", zegt een woordvoerder in de De Telegraaf. Boender hoopt dat niet alleen Rijkswaterstaat, "maar ook provincies en gemeenten hier mee aan de slag gaan. Zo kan het aantal overbodige borden worden teruggebracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl