Tweede WB-zege Van Riessen, Büchli schittert op koningsnummer

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Goud, zilver en brons voor baanwielrenners op slotdag wereldbeker Berlijn

Laurine van Riessen heeft haar tweede wereldbekerzege op de keirin geboekt. De voormalig schaatsster koos in de finale in Berlijn anderhalve ronde voor het einde de kop en stond die niet meer af.

Misschien had ze de kunst afgekeken van Matthijs Büchli, die zaterdag op dezelfde manier de keirin op zijn naam had geschreven. Zondag onderstreepte Büchli zijn buitengewone vorm door tweede te worden op het koningsnummer, de sprint. Hij moest zijn meerdere erkennen in de Australiër Matthew Glaetzer.

Jan-Willem van Schip maakte het Oranjefeestje compleet met een bronzen medaille op het omnium.

Van Riessen imponeert

Nadat ze bij de eerste ontmoeting van het seizoen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines voor het eerst op het hoogste schavotje had gestaan in de wereldbeker, ging het mis voor Laurine van Riessen in het Canadese Milton. Ze miste de finale en eindigde uiteindelijk als elfde.

Van enige twijfel was in Berlijn echter geen sprake. Van Riessen soleerde gedecideerd naar de zege in de halve finales en koos in die eindstrijd ook voor de aanval. Anderhalve ronde voor het einde sloeg ze een gaatje en liet niemand meer in haar wiel komen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Riessen wint weer op keirin: 'Ik voelde me niet eens top'

"Dit had ik niet verwacht", zei Van Riessen kort na haar zege. "Ik voelde me niet eens top. Dus dit is wel geweldig."

De Duitse Emma Hinze eindigde op gepaste afstand als tweede. De Japanse Yuka Kobayashi drukte haar wiel nog net iets eerder dan Shanne Braspennincx over de streep.

Matthijs Büchli en Matthew Glaetzer nek aan nek in de sprintfinale in Berlijn NOS

De 25-jarige Büchli, die zaterdag al indruk maakte op het sprintonderdeel keirin door met een machtige solo alle concurrenten op afstand te houden, was in de kwartfinales van de sprint te sterk voor de Tsjech Pavel Keleman.

In de halve eindstrijd liet hij de Pool Mateusz Krydek - de eindwinnaar in de wereldbeker van het afgelopen seizoen - kansloos en ook in de finale probeerde hij dezelfde tactiek. Wereldkampioen Glaetzer liet zich echter niet verrassen en was in twee races de beste.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Büchli na zilver op koningsnummer: 'Best lastig dat sprinten'

De Australiër had ook al de eerste twee wereldbekerwedstrijden op zijn naam geschreven. In Saint-Quentin-en-Yvelines en Milton was Glaetzer in de finale te sterk voor een andere Nederlander, Harrie Lavreysen.

"Het gat wordt elke keer een beetje kleiner", concludeerde Büchli na zijn verloren finale. "Maar het blijft een lastig onderdeel, dat sprinten."

Hoogland: 'Mooi dom'

Jeffrey Hoogland kon zijn status als Europees kampioen sprint niet waar maken. De baanrenner uit Nijverdal, de nummer drie van UCI-ranglijst op dit onderdeel, strandde in de achtste finales tegen de Brit Joseph Truman. "Mooi dom", concludeerde Hoogland gelaten.

Sam Ligtlee verloor in de eerste ronde van de Litouwer Vasilijus Lendel.

Van Schip rijdt zich op podium van omnium

Jan-Willem van Schip, de vice-wereldkampioen op dit onderdeel in Apeldoorn in het afgelopen voorjaar, eindigde als derde. De zege ging naar de Australiër Sam Welsford, de Spanjaard Albert Torres Barcelo werd tweede.

Jan-Willem van Schip met winnaar Sam Weldon na de puntenkoers in Berlijn NOS

De flamboyante Van Schip, die op de weg uitkomt voor Roompot-Charles, won het eerste onderdeel (de scratch) en eindigde als tweede in de afvallingskoers. In de temporace werd hij slechts elfde, waardoor Van Schip als derde in de rangschikking begon aan de puntenkoers.

Ook in de afsluitende puntenkoers presteerde Van Schip uitstekend. Hij schreef twee tussensprints op zijn naam, sprokkelde her en der nog wat punten en consolideerde daarmee zijn podiumplaats.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kan Jan-Willem van Schip de beste van de wereld worden? 'Ik geloof daarin!'

"Elke ervaring is er weer een", zei Van Schip na afloop van de slopende dag in Berlijn. "Of ik de beste van de wereld kan worden? Zeker, ik geloof daar echt in."

Bij de eerste wereldbekerwedstrijden in Saint-Quentin-en-Yvelines eindigde Van Schip nog als vierde op dit onderdeel. In het Canadese Madison liet hij verstek gaan.

Wereld- en olympisch kampioen Elia Viviani - die het afgelopen seizoen als wegwielrenner van QuickStep liefst 18 sprintzeges boekte, de meeste van het hele profpeloton - moest in Berlijn genoegen nemen met de zesde plaats.

Elis Ligtlee eindigde op de 500 meter tijdrit als vierde. Amy Pieters en Mylène de Zoete konden geen potten breken in de koppelkoers.

STER Reclame