Vreugde bij Matthijs de Ligt en Zakaria Labyad
NOS Voetbal

Ajax weet druk op PSV nu wél op te voeren met zege op ADO

Het scenario deed voorafgaand aan Ajax-ADO Den Haag verdacht bekend aan. De vijf punten achterstand op koploper PSV, de Eindhovenaren die later op de middag op bezoek gingen bij Feyenoord, het was een kopie van eerder dit jaar. Met het verschil dat Ajax nu wél wist te winnen: 5-1.

Op 25 februari was dat namelijk niet het geval, een uitblinkende Robert Zwinkels zorgde ervoor dat Ajax genoegen moest nemen met een punt. Een resultaat dat door toenmalig PSV-trainer Phillip Cocu gebruikt werd om zijn spelers nog eens extra op scherp te zetten.

Titel naar Eindhoven

Dat wierp zijn vruchten af, PSV maakte korte metten met Feyenoord waardoor het gat groeide van vijf naar zeven punten, in plaats van dat het teruggebracht werd tot twee, zoals in Ajax' ideale scenario het geval was. Het eindresultaat is bekend: met een 3-0 nederlaag in Eindhoven werd de landstitel anderhalve maand later definitief verspeeld.

Driekwart jaar later werd al snel duidelijk dat een nieuwe Haagse stunt in Amsterdam er niet in zat. Na een kwartier opende David Neres de score, door in tweede instantie met rechts raak te knallen (1-0). Zes minuten later stond het al 2-0. Nicolás Tagliafico kopte al vallend raak.

Aaron Meijers leek de spanning nog even terug te brengen met een rake vrije trap (2-1), maar nog voor rust was de marge weer twee. Matthijs de Ligt knalde van afstand raak met een laag schot in de hoek (3-1), waarbij Zwinkels er in tegenstelling tot eind februari niet overtuigend uitzag.

Rentree Sinkgraven

Vlak na rust gooide Donny van de Beek de wedstrijd in het slot (4-1), waarna Daley Sinkgraven nog zijn rentree mocht maken. De linksback viel tien minuten voor tijd in en zette zo een punt achter een knieblessure die hem meer dan een jaar aan de kant hield.

  • ANP
    Kasper Dolberg moest genoegen nemen met een invalbeurt tegen ADO
  • Pro Shots
    Ajax viert de goal van Donny van de Beek

De 5-1 van invaller Kasper Dolberg, tien minuten voor tijd, was vooral goed voor Ajax' doelsaldo, dat nog altijd iets minder is dan PSV: +39 om +41. De Eindhovenaren hebben bovendien kans het gat ook op dat gebied weer te vergroten, op bezoek bij Feyenoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl