NOS NieuwsAangepast

Live-ontslag OVT-columnist Philip Freriks 'berust op misverstand'

Journalist en tv-presentator Philip Freriks heeft op een merkwaardige manier te horen gekregen dat hij zijn laatste column voor OVT heeft gemaakt. In het radioprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 namen de presentatoren na het voorlezen van de column afscheid van hem.

Freriks had daar duidelijk niet op gerekend:

Philip Freriks met stomheid geslagen, 'maar het zij zo'

"De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij tot onze grote spijt afscheid van je gaan nemen als columnist, omdat je carrière zo'n ontzettend hoge vlucht heeft genomen in de finale van je bestaan", zei presentator Jos Palm. Freriks was met stomheid geslagen. "Ik verbaas mij een beetje dat mij dat hier rechtstreeks in de uitzending wordt medegedeeld", zei hij, "maar het zij zo, dank je wel."

Excuses

Presentator Laura Stek zei vervolgens dat ze dachten dat Freriks er zelf voor had gekozen, waarop hij zei daar niet in de uitzending over te willen discussiëren.

Palm concludeerde dat er sprake was van een ernstig misverstand en bood zijn excuses aan. "Ja, nou ja, oké", reageerde Freriks, waarop hij de studio verliet. Stek voegde eraan toe dat "we dit straks even moeten uitpraten", en dat dit was misgegaan omdat ze dachten dat Freriks zelf wilde stoppen met de column.

Aan het einde van het programma bood Stek nogmaals excuses aan Freriks aan en zei dat de VPRO-directie dat inmiddels ook heeft gedaan. Ze zei dat het voorval "berustte op een ernstige miscommunicatie waarvoor wij verantwoordelijk zijn". Ook zei ze dat de VPRO "niets liever wil dan dat Freriks bij ons blijft als columnist".

Freriks behouden

Na afloop van het programma zei presentator Jos Palm dat er iets is misgegaan in de communicatie tussen de redactie en Freriks. Over hoe het misverstand kon ontstaan, wil Palm niets zeggen. De presentator spreekt van een zeer ongelukkige gang van zaken. "We willen niets liever dan dat Philip blijft en we zullen onze uiterste best doen om hem te behouden."

"We zouden wel gek zijn als we van hem af zouden willen. Het is fantastisch hoe hij de grote geschiedenis en de kleine geschiedenis verenigt in zijn columns. Hij is ook bij de luisteraars erg geliefd."

Dat staat ook in een verklaring die op de website van OVT is geplaatst.

Verzoening

Philip Freriks zegt in een reactie dat er weer contact is met de VPRO, sinds hij boos de studio was uitgelopen. "We zijn in een verzoenende fase."

Het berustte volgens hem op een misverstand. "In april heb ik gezegd dat ik het wat ingewikkeld vond, met de afstand naar Parijs." Hij rekende daarna op een gesprek. "Daar heb ik niets meer van gehoord en ineens hoor je dat het ophoudt."

De soep wordt volgens hem niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. "We gaan met elkaar in gesprek en dan zien we wel."

Freriks presenteerde jarenlang het NOS Achtuurjournaal en het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De laatste jaren presenteert hij de quiz De slimste mens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl