Baanrenner Büchli superieur op keirin in Berlijn

Indrukwekkende zege Büchli op keirin

Matthijs Büchli heeft indruk gemaakt tijdens wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Berlijn. De Nederlandse kampioen plaatste op de keirin, op twee ronden van het einde, een versnelling waar niemand een antwoord op had.

De Australiër Matthew Glaetzer, wereldkampioen op de individuele sprint, werd op gepaste afstand tweede. Büchli won in oktober nog brons tijdens de wereldbekerwedstrijden in Milton. Op de Spelen van Rio pakte hij zilver op dit onderdeel.

Eerder op de avond won Büchli al zijn race in de halve finales. Ook daarin ging hij, toen de derny eenmaal de baan verlaten had, de laatste anderhalve ronde solo aan kop.

Harrie Lavreysen reed ook de finale. Hij kwam als zesde en laatste over de finish.

Op de kilometer tijdrit, een niet-olympisch nummer, was er een bronzen medaille voor Theo Bos. De sprinter van Beat bouwde zijn race heel sterk op, pakte vooral tijdwinst in de laatste meters en had lang de snelste tijd (1.00,868). Maar de laatste twee rijders doken toch nog onder zijn tijd: de Duitser Joachim Eilers (1.00,645) en de Fransman Quinten Lafargue (1.00,660).

Sam Ligtlee viel met 1.01,233 net buiten het podium, hij werd vierde.

Theo Bos op de kilometer

Van Schip/Beukeboom zesde op koppelkoers

De Nederlandse mannen op de koppelkoers, Jan-Willem van Schip en Dion Beukeboom, kwamen niet verder dan de zesde plaats. Denemarken pakte goud door halverwege het onderdeel een versnelling te plaatsen waar niemand antwoord op had.

Casper von Folsach en Lasse Norman Hansen, komend wegseizoen een ploeggenoot van Mathieu van der Poel bij Corendon, pakten een ronde voorsprong (twintig punten) en daarmee was de strijd om goud beslist. Het zilver was voor Groot-Brittannië, het brons voor Duitsland.

Kwartfinale voor Ligtlee en Van Riessen

De Nederlandse sprintvrouwen haalden de kwartfinales van het individuele toernooi. Daarin legde Elis Ligtlee het af tegen de Oekraïense Olena Starikova en Laurine van Riessen werd twee keer verslagen door de Russin Anastasia Voinova.