Voormalig VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra'ad Al Hussein
NOS Sport

Naleving mensenrechten gaat rol spelen bij toewijzing Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat in de toekomst bij de toewijzing van Olympische Spelen nadrukkelijk kijken naar het naleven van de mensenrechten in de landen die de organisatie op zich willen nemen.

Bij een bijeenkomst in Tokio heeft het IOC een speciale commissie in het leven geroepen die daar naar gaat kijken. De Jordaanse prins Zeid Ra'ad Al Hussein is benoemd tot voorzitter. Hij is voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

"Toekomstige gastlanden van de Olympische Spelen zullen zich aan strikte regels moeten houden op het gebied van mensenrechten", verzekerde IOC-voorzitter Thomas Bach in Tokio.

De Spelen van 2020 (Tokio), 2022 (Peking) en 2024 (Parijs) zijn al toegewezen. De beoordeling van de commissie zal pas gelden voor landen die zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen van 2026.

Duidelijke afspraken

Amnesty International heeft vaak bij het IOC aangedrongen op duidelijke afspraken over mensenrechten bij de toewijzing van Olympische Spelen aan een land. Bij de toekenning van de Zomerspelen in 2008 aan Peking en de Winterspelen in 2014 aan Sotsji, was de kritiek op het IOC dat de mensenrechtensituatie in de betrokken landen niet voldoende meegewogen was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl