Veel wegen raakten beschadigd door de aardbeving
NOS Nieuws

Zware aardbeving bij grootste stad van Alaska

De grootste stad van Alaska, Anchorage, is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7. Niet veel later kwam er een naschok met een kracht van 5,7. Door de aardbeving is er grote schade aan wegen, bruggen, huizen en gebouwen. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen en de politie waarschuwt iedereen om binnen te blijven en de gas- en waterkraan niet te gebruiken. Uit voorzorg werd er een tsunamiwaarschuwing afgegeven, maar die werd later weer ingetrokken.

Er was urenlang geen vliegverkeer mogelijk, omdat de verkeerstoren op de luchthaven van Anchorage ontruimd moest worden. Ook werden scholen gesloten en werden ouders opgeroepen hun kinderen op te halen, terwijl de schoolgebouwen gecontroleerd werden op beschadigingen en gaslekken.

Noodtoestand

Volgens de gouverneur van Alaska, Bill Walker, gaat het nog zeker twee weken duren om alle wegen te repareren die zijn verwoest door de aardbeving. Hij heeft de noodtoestand uitgeroepen, waardoor hij hulp van de federale overheid krijgt. De gouverneur heeft ook contact gehad met president Trump, die op dit moment in Buenos Aires is voor de G20-top.

Zelf zat de gouverneur in een lift tijdens de aardbeving; hij noemde die rit naar beneden "ruig". Ook de vorige gouverneur van Alaska is getroffen door de beving; Sarah Palin twittert dat haar huis is beschadigd.

Alaska wordt vaker getroffen door aardbevingen. In januari had de staat te maken met een beving met een kracht van 7.9.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl