Robert Morris op een foto van twee jaar geleden Zach Hilty / BFA / Hollandse Hoogte

Minimalistisch kunstenaar Robert Morris (87) overleden

time icon

De Amerikaanse kunstenaar Robert Morris is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij is woensdag bezweken aan de gevolgen van een longontsteking.

In de jaren 60 was Morris een van de voorlopers van het minimalisme, met beelden die geometrische vormen hebben en opvallen door het gebruik van industriƫle materialen als staal, glas, hout en plastic.

Het minimalisme, waartoe ook kunstenaars als Donald Judd, Sol LeWitt en Carl Andre behoorden, was geen coherente groep met een uitgewerkt programma, maar had wel veel invloed op de naoorlogse kunst.

Morris speelde een rol als theoreticus met zijn artikelen in het prominente blad Artforum. "Een eenvoudige vorm betekent niet per definitie een eenvoudige ervaring", is een bekende uitspraak van hem.

Veelzijdig oeuvre

Toen het minimalisme naar de achtergrond verdween ontwikkelde Morris een veelzijdig oeuvre, dat niet alleen bestond uit sculpturen, maar ook uit figuratieve kunst, performances en 'land art', opstellingen die een nauwe relatie hebben met het landschap waarin ze staan.

Het Observatorium van Robert Morris in de Flevopolder bij Swifterbant Jan Everhard / Hollandse Hoogte

Een belangrijk werk in dat genre is Morris' Observatorium bij Lelystad, een grote, cirkelvormige zonnewijzer. Ook maakte hij in de jaren 70 labyrinten waarin het publiek kon ronddwalen.

In de gerenommeerde Castelli Gallery in New York is deze weken nog een tentoonstelling van Robert Morris te zien.

STER Reclame