Een Russisch schip blokkeert de doorgang bij de Straat van Kertsj AFP

Rusland heeft de Oekraïense zeelieden die eerder werden aangehouden in de Straat van Kertsj, overgeplaatst naar detentiecentra in Moskou, melden Russische media. De Oekraïners werden zondag opgepakt en vastgezet nadat Russische militairen drie Oekraïense marineschepen hadden gedwongen naar de Krim te varen.

Het is niet duidelijk waarom de Oekraïense zeelui naar Moskou zijn gebracht. Eerder deze week verspreidde Rusland videobeelden waarop ze schuld bekenden aan het zonder toestemming varen in Russische territoriale wateren. Volgens Kiev zijn deze 'bekentenissen' onder druk tot stand gekomen.

De Oekraïners zijn op de Krim voorgeleid, maar er is nog geen rechtszaak geweest. De Russische actie is internationaal scherp veroordeeld en heeft de relatie tussen Oekraïne en Rusland verder onder druk gezet.

De Amerikaanse president Trump zegde gisteren een gepland gesprek onder vier ogen met president Poetin op de G20-top af vanwege de Krimcrisis. De Oekraïense president Porosjenko heeft de NAVO om militaire bijstand gevraagd.

Porosjenko bepaalde eerder vandaag dat Russische mannen tussen de 16 en 60 jaar per direct niet meer welkom zijn in Oekraïne. Hij is bang dat Russische militairen incognito naar zijn land komen en daar onrust stoken en "privélegertjes" vormen.

De actie van de Russische marine staat niet op zichzelf. De aanwezigheid en activiteit van de Russen in de Zwarte Zee en het oosten van de Middellandse Zee neemt al tijden toe. De NAVO houdt dat nauwlettend in de gaten, en vergroot ook zijn aanwezigheid. Dat zegt marinecommandant Boudewijn Boots, die bij Nieuws en Co vertelt over zijn werk in dat gebied.

STER reclame