Afbeeldingen die op het Instagramaccount stonden Omroep Brabant

Leerling van school gestuurd na pesten leraren op Instagram

time icon

Het Frits Philips lyceum in Eindhoven heeft een 16-jarige leerling van school gestuurd naar aanleiding van een 'meme-account' op Instagram. Ook is een aantal leerlingen voor een dag geschorst. Al eerder werd bekend dat de school aangifte had gedaan vanwege de zaak.

Op het account stonden bewerkte foto's en korte video's van leraren, waarbij sommige mensen belachelijk werden gemaakt. De memes, over typische schoolzaken als toetsen, te laat komen en huiswerk maken, zijn inmiddels verwijderd.

Hakenkruizen op hoofden

"Het waren wel erge memes", zegt een leerling van de school tegen Omroep Brabant. "Docenten en conciërges werden belachelijk gemaakt, bijvoorbeeld met hakenkruizen op hun hoofden, dat soort dingen." Een meisje vult aan: "Als een leraar op het account bijvoorbeeld walvis werd genoemd, gingen steeds meer leerlingen die docent ook in het echt zo noemen. Het begon rustig, maar het werd steeds erger."

Een ander meisje tilt niet zo zwaar aan het account. "Die memes zijn als grapje bedoeld. Leerlingen vinden dit gewoon grappig. Docenten moeten daar ook de humor van inzien. Misschien hebben zij andere humor?" Ze had een paar weken corvee voldoende straf gevonden voor de jongen in kwestie. "Van school sturen is echt overdreven."

Eva de Schipper
@evadeschipper
Leerlingen reageren verbaasd op het nieuws dat de beheerder van het Instagram-account van school is gestuurd. “Het is echt geen foute jongen. Hij is zo’n rustig type dat in de pauzes huiswerk zat te maken.”
7 maanden geleden

De school in Eindhoven is niet de enige waarover zo'n account is gemaakt. Op Instagram zijn zeker honderd van zulke meme-accounts te vinden, blijkt uit een zoektocht van NOS Stories. Voor zo'n meme-account halen leerlingen soms foto's van internet en bedenken daar een tekst bij, maar er zijn ook gevallen waarbij stiekem een foto in de klas wordt gemaakt.

Dit is een artikel van

STER Reclame