Het vliegtuig landde uiteindelijk op de luchthaven van Keulen
NOS NieuwsAangepast

Duitse luchtmacht: geen sabotage van vliegtuig Merkel

Het Duitse regeringsvliegtuig met bondskanselier Merkel dat gisteren uitviel, was niet gesaboteerd. De luchtmacht heeft dat gezegd, na berichten in Duitse media dat de veiligheidsdiensten onderzoeken of er een criminele oorzaak van de uitval was.

Het toestel, een Airbus A340, was gisteravond onderweg naar de G20-top in Argentinië, toen boven Nederland, een uur na vertrek uit Berlijn, alle communicatie met de grond uitviel. Het vliegtuig keerde om en landde in Keulen.

Voor sabotage zijn geen aanwijzingen, zegt een woordvoerder van de luchtmacht tegen het persbureau DPA. De luchtmacht gaat uit van een technisch mankement aan een elektronische verdeelkast, die zowel het communicatiesysteem als een kerosine-systeem regelt. De piloten konden alleen nog contact houden met de grond via satellietcommunicatie. Dat verloopt via een andere verdeelkast.

Toestel Merkel maakt voorzorgslanding wegens technische problemen

"Ze zijn niet in Amsterdam geland, omdat de piloot er rekening mee hield dat er ook een probleem was met de besturing", zei correspondent Kees van Dam in het NOS Radio 1 Journaal. "Zo'n zwaar toestel tamelijk abrupt neerzetten op Schiphol vond hij blijkbaar te link. Ze zijn als het ware in een soort glijvlucht naar het zuidoosten gegaan, richting Keulen."

Merkel en minister van Financiën Scholz vliegen vanochtend alsnog naar de G20-top in Argentinië. Ze wordt door een vliegtuig van de Duitse luchtmacht naar Madrid gevlogen. Daar stapt ze over op een lijnvlucht naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn met het regeringstoestel, de 'Konrad Adenauer'. Ook vorige maand ging er iets mis. Knaagdieren op het Indonesische eiland Bali zouden toen kabels in het vliegtuig hebben doorgebeten. De reparatie duurde toen vijf dagen. De Duitse delegatie, met ook minister Scholz, moest toen naar huis met een lijnvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl