KNSB en Dopingautoriteit: 'Zaak verdwenen urinestalen verjaard'

time icon
1/3 Yvonne van Gennip in actie op de Winterspelen in Calgary ANP

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/3 Waar zijn de urinestalen van Van Gennip en Visser?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3/3 ATS: Diefstal urinestalen Van Gennip en Visser in doofpot gestopt

In een reactie op het nieuws over de in 1985 verdwenen urinemonsters van Yvonne van Gennip en Ria Visser, waarmee Andere Tijden Sport en de Volkskrant vandaag naar buiten komen, laat de Nederlandse schaatsbond weten 'niet meer te kunnen achterhalen of het waar is wat wordt gesuggereerd'.

"De documentatie is niet meer aanwezig", aldus een woordvoerder van de KNSB. "Het huidige bestuur en de huidige directie kunnen geen verantwoordelijkheid dragen voor besluiten die dertig jaar geleden zijn genomen."

Geen consequenties

Volgens directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit hoeven Van Gennip en Visser ook niet meer te vrezen voor consequenties. "De feiten zijn allang verjaard", zegt hij.

Volgens Ram maakt de kwestie van de verdwenen urinestalen duidelijk waarom de antidopingregels nadien zijn aangescherpt. "Het is tegenwoordig ondenkbaar dat een koffer met urinestalen zomaar wordt meegegeven aan een onbekende."

Ram: 'Het is bijna een spannend jongensboek'

De directeur van de Dopingautoriteit praat over het verdwenen dopingkoffertje van Yvonne van Gennip en Ria Visser.

STER Reclame