Bondscoach Toon van Helfteren

WK ver weg voor basketballers na kansloze nederlaag tegen Polen

De Nederlandse basketballers hebben in de WK-kwalificatie een pak slaag gekregen van Polen. In de Maaspoort in Den Bosch was de mondiale nummer 27 een forse maat te groot voor de nummer 44: 78-105.

Oranje kwam nog van 2-11 terug tot 10-11, maar werd daarna compleet weggespeeld. De ploeg van coach Toon van Helfteren had geen antwoord op het aanvallende geweld van de Polen, die voor rust (37-53) tot een schotpercentage van 70 kwamen en over de hele wedstrijd gezien vooral succesvoller waren met de driepunters: vijf (uit 20 pogingen) om zestien (31).

Jongste Oranje-speler ooit

Ook na rust scoorde Polen, dat aantrad met z'n sterren Maciej Lampe (ex-NBA), Mateusz Ponitka, Adam Waczynski en A.J. Slaughter, er lustig op los en 1.20 voor tijd werden de 100 punten gepasseerd.

Nederlandse basketballers overlopen door Polen

Dat mocht de pret niet drukken voor Keye van der Vuurst de Vries, die in de slotfase zijn opwachting maakte bij Nederland en met zijn zestien jaar de jongste Oranje-speler ooit is geworden. Hij lardeerde zijn debuut met twee rake vrije worpen. Ook de één jaar oudere Rienk Mast maakte zijn eerste minuten als A-international.

Door de nederlaag hebben de Nederlandse basketballers, die nu zesde en laatste staan staan in groep J, een achterstand van twee punten op Hongarije en Kroatië en drie op Polen. Koploper Litouwen is al geplaatst voor het WK.

Zondag volgt voor Oranje, dat nog drie wedstrijden voor de boeg heeft, in Boedapest een wedstrijd tegen Hongarije.