Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ANP

Rem op Nederlandse wapenhandel naar doelen in Jemen

time icon

Nederlandse wapenhandelaren moeten actief gaan aantonen dat de wapens die zij verkopen aan Saudi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten niet in de strijd in Jemen worden gebruikt. Die maatregel heeft minister Kaag van Buitenlandse Handel aangekondigd in de Tweede Kamer. Het Nederlandse wapenexportbeleid was al streng, maar aanscherping is nodig, vindt de minister.

Nederlandse bedrijven exporteren voor zo'n 160 miljoen euro per jaar aan wapens naar het gebied. Die uitvoer komt nu waarschijnlijk grotendeels te vervallen, omdat in de praktijk nauwelijks is aan te tonen dat het materieel niet in de oorlog in Jemen wordt ingezet.

Gebleken is wel dat wapenmaterieel dat officieel voor 'goede doelen' werd gebruikt, zoals transporten van voedsel en medicijnen, de bevolking van Jemen kan treffen. De Saudische marine gebruikt bijvoorbeeld materieel om havens juist te blokkeren.

De maatregel is niet zo streng als een wapenembargo, maar wel sneller, omdat Nederland deze regelgeving zonder tussenkomst van andere landen kan invoeren.

Gevechten sinds 2015

Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië strijdt samen met landen als Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten tegen de Houthi-rebellen. Die vechten sinds 2015 met steun van Iran tegen het regeringsleger van Jemen.

De coalitie van soennitische landen probeert te voorkomen dat het sjiitische Iran zijn invloedssfeer uitbreidt. Het soennisme en het sjiisme zijn de twee grootste stromingen binnen de islam.

De humanitaire situatie in Jemen is schrikbarend. Volgens Unicef sterft er elke tien minuten een kind door honger of ziekte. Er dreigt een hongersnood voor miljoenen mensen, waarschuwt de VN.

STER Reclame