Deze foto van een 13-jarige Vincent van Gogh blijkt nu een afbeelding van zijn 15-jarige broer Theo Balduin Schwarz

Een portretfoto van een 13-jarige Vincent van Gogh blijkt een foto van zijn broer Theo. Dat concludeert het Van Gogh Museum na forensisch onderzoek.

De foto was een van de slechts twee bekende foto's van de beroemde impressionist. De enige overgebleven portretfoto van Van Gogh is gemaakt in 1872. Daarop is een 19-jarige Van Gogh te zien.

Doods

Van Gogh, die zichzelf regelmatig schilderde, hield niet van portretfotografie. Hij vond het "doods" in vergelijking met schilderkunst, zegt het museum in een toelichting. Dat verklaart volgens het museum waarom er zo weinig foto's van hem bekend zijn.

De nu ontmaskerde foto werd voor het eerst getoond op een tentoonstelling in 1957, bijna zeventig jaar na de dood van Van Gogh. "De foto kwam uit een familiealbum", zegt onderzoeker Teio Meedendorp van het Van Gogh Museum. "Omdat het koppie zo leek op de 19-jarige Van Gogh, heeft niemand zich ooit afgevraagd of dat misschien iemand anders is."

Theo en Vincent van Gogh Van Gogh Museum

Er ontstond pas enige twijfel over de echtheid na een tv-uitzending van VPRO-programma Fotostudio De Jong in 2014. Daarin werden de twee bekende portretten van Van Gogh gebruikt om een derde foto te analyseren. Na vergelijking met software voor gezichtsherkenning rees ook twijfel over de authenticiteit van de vroegste portretfoto.

Vincent van Gogh blijkt broer Theo te zijn

Los daarvan twijfelde ook Yves Vasseur aan de foto. De Belg, die zich samen met het Van Gogh Museum verdiepte in de kwestie, was in 2015 betrokken bij een tentoonstelling over Van Gogh in de Waalse stad Bergen. Hij ontdekte dat de fotograaf, Balduin Schwarz, zich pas vier jaar nadat de foto zou zijn gemaakt vestigde in Brussel (waar de foto is gemaakt). Vincent had op de foto dus stukken ouder moeten zijn dan 13.

Theo woonde gelijktijdig met Schwarz in Brussel, zegt Vasseur. "Daarbij weten we uit brieven dat hij in 1873, op 15-jarige leeftijd, een foto van zichzelf heeft laten maken."

De lichtere kleur ogen en het zachtere gelaat van Theo voedden de vermoedens verder. Verder forensisch onderzoek, uitgevoerd door Zeno Geradts, bijzonder hoogleraar Forensische Data aan de Universiteit van Amsterdam, bevestigde de vermoedens "met een hoge graad van waarschijnlijkheid".

STER reclame