Een ooggetuige van de dood van Kian Delos Santos legt de eed af in de rechtszaal
NOS Nieuws

Agenten veroordeeld voor doden onschuldige tiener Filipijnen

Op de Filipijnen zijn voor het eerst sinds het aantreden van president Duterte politieagenten veroordeeld voor hun gewelddadige optreden. Drie agenten moeten maximaal 40 jaar de cel in voor het doodschieten van een tiener in de hoofdstad Manilla.

De 17-jarige Kian Delos Santos werd in augustus 2017 doodgeschoten in een steegje. De politie claimde dat hij een drugskoerier was en dat de agenten hem neerschoten uit zelfverdediging, maar daarvoor is geen bewijs gevonden.

Toen er beveiligingsbeelden uitlekten waaruit zijn onschuld bleek, ontstond er volkswoede. Op de beelden was te zien dat agenten de jongen in een houdgreep hielden. Ook was te horen dat hij hun smeekte om hem laten gaan, want hij had de dag erna een examen op school. Dat maakte indruk in het land: honderden Filipino's gingen de straat op om te protesteren tegen het harde bewind van de president.

Na het protest nam de president iets gas terug en zei dat agenten alleen drugsverdachten mogen neerschieten wanneer zij zelf in gevaar zijn. Ook regelde hij een ontmoeting met de moeder van Kian Delos Santos, die de president omhelsde.

Mensen in Manilla in 2017 de straat op tegen het beleid van Duterte

Doodseskaders

Duterte staat bekend om zijn nietsontziende aanpak. Om de drugscriminaliteit in het land terug te dringen, zei hij vlak na zijn verkiezing in 2016 in een toespraak dat drugscriminelen zonder pardon mogen worden doodgeschoten. Doodseskaders, deels gevormd door overijverige agenten, gingen 's nachts voortvarend met die woorden aan de slag. In zo'n twee maanden tijd werden zo'n duizend mensen zonder enige vorm van proces doodgeschoten. Bijna iedere nacht werden er wel lichamen gevonden van vermeende drugsdealers.

In totaal zijn zo'n 5000 mensen omgekomen bij Dutertes strijd tegen drugs. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de veroordeling van vandaag een overwinning voor gerechtigheid.

Correspondent Michel Maas zegt dat het de vraag is wat er nu verder gebeurt. "Duterte heeft de politiemannen eerder beloofd dat als zij ooit veroordeeld zouden worden voor het doodschieten van een drugsverdachte hij ze persoonlijk gratie zou verlenen. Daar zijn de mensen nu bang voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl