Het beeldje gestolen door de jonge kunstfanaat
NOS NieuwsAangepast

Jongen van 16 steelt voor 150.000 euro aan kunstschatten

De Amsterdamse politie heeft een 16-jarige jongen aangehouden die verschillende museumstukken heeft gestolen. Bij de verdachte thuis vond de politie meerdere zoekgeraakte werken, die bij elkaar een geschatte waarde van ruim 150.000 euro hebben. Het is niet bekend bij welk museum de stukken zijn verdwenen.

Volgens de politie had de jongen al op jonge leeftijd een fascinatie voor kunst en archeologie. Hij wilde de oudheden van dichtbij bekijken en blijkt tijdens meerdere tripjes naar het museum dus verschillende stukken te hebben meegenomen. In het ouderlijk huis vond de politie vermiste beeldjes, boeken en een perkamentrol.

Kunstverzamelaar

De zaak kwam aan het licht toen de jonge kunstliefhebber een afbeelding van een van de gestolen beeldjes, daterend van tussen de zesde en vierde eeuw voor Christus, liet zien aan een kunstverzamelaar. Die wist vrijwel meteen dat dit beeldje thuishoort in een Amsterdams museum, en niet in de collectie van de jongen.

De kunstverzamelaar nam contact op met het museum: dat bleek inderdaad een beeldje te missen. De politie startte een onderzoek en het spoor leidde naar de 16-jarige jongen. Gisteren is hij aangehouden.

De aangetroffen collectiestukken gaan terug naar het desbetreffende museum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl